זו הייתה אמורה להיות מהפכה של ממש ביחס של המדינה לבעלי מוגבלויות: "חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות" עבר בכנסת ב- 2022, בזמן כהונתו של לפיד כראש ממשלת המעבר, ונחשב למשנה סדרי עולם. אבל הימים עברו, ממשלות התחלפו והחודש גילו בעלי המוגבלויות שההטבות ידלגו על רבים מהם.
מה מבטיח החוק?
- לפי החוק, מחזיקי תעודת נכה ממשרד הרווחה זכאים לקבל שלל הטבות שהן קריטיות לתפקוד היומיומי שלהם ולהשתלבות חברתית:
- הדרכות שיקומיות, הדרכות מקצועיות שיקלו על השתלבות בשוק העבודה, הדרכות על שימוש בעזרים טכנולוגיים והדרכות להורים.
- סבסוד של "טכנולוגיה מסייעת" (מחשבים מותאמים, ציוד שמיעה וכו'), שימוש חינמי בתחבורה ציבורית וסיוע בניידות.
- כלבי נחייה
- סיוע בתחזוקת הבית.
- אחת ההקלות החשובות ביותר היא "נוהל ההכרה ההדדית": נוהל הקובע שבעלי תעודה ממשרד הרווחה מקבלים אוטומטית גם הכרה מהביטוח הלאומי.
המשמעות: חיסכון אדיר בזמן, בנוחות ובבירוקרטיה, מכיוון שהוועדות של משרד הרווחה מהירות וידידותיות יותר.
מה קרה עכשיו?
- בתחילת ינואר פרסם משרד הרווחה את "טיוטת תקנות שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות", התקנות שלמעשה מפרטות את אופן יישום החוק ומגדירות מי זכאים ליהנות ממנו.
- התקנות החדשות מצמצמות באופן משמעותי את רשימת הזכאים לתעודת נכה של משרד הרווחה והן עומדות לפגוע פגיעה קשה בעיקר בלקויי ראייה.
- לפי התקנות החדשות, לא ייחשב אדם זכאי לתעודה מטעם משרד הרווחה אם תקפות לגביו אחת משלוש הנסיבות הבאות:
1. המוגבלות אובחנה או שהבקשה להכרה בה התקבלה אחרי גיל 67.
2. המוגבלות נובעת מדמנציה.
3. המוגבלות נובעת ממחלה ניוונית-פרוגרסיבית שאובחנה אחרי גיל 18 (למשל, רטיניטיס פיגמנטוזה, מחלה הגורמת לצמצום הדרגתי של שדה הראיה).
התקנות מעוררות כעס גדול, בעיקר בארגוני העיוורים ולקויי הראייה:
- כ-50 אחוזים ממי שמחזיקים בתעודת עיוור אובחנו אחרי גיל 67.
- כ-90 אחוזים מהם אובחנו בעקבות מחלה ניוונית-פרוגרסיבית.
- בקיצור: לפי התקנות החדשות, מתוך כ-25,000 איש ואישה המחזיקים בתעודת עיוור, רק כמה מאות יהיו זכאים לתעודת בעלי מוגבלויות של משרד הרווחה.
- "אני לא יכולה להוציא רישיון בגלל ליקוי הראייה שלי, אבל לפי התקנות החדשות – לא אקבל סיוע בתחבורה ציבורית בגלל שהוא נובע מרטיניטיס פיגמנטוזה", סיפרה לנו אישה הסובלת מלקות ראייה.
- עקרונית, התקנות החדשות אינן אמורות לפגוע במי שכבר מחזיק בתעודה מטעם משרד הרווחה, אלא להקשות מאוד על מי שטרם הוציא תעודה כזו. אלא שלפי גורם המלווה את מאבק לקויי הראייה, במשרד הרווחה מחפשים כבר עכשיו דרכים לצמצם גם את זכויותיהם של בעלי התעודות.
מה אומרים במשרד הרווחה?
- במשרד הרווחה ובדברי ההסבר לטיוטת התקנות מבהירים שמטרתן לשפר את השרותים שניתנו עד כה, טענה מוזרה בהתחשב בכך שבעלי מוגבלויות רבים כל כך נשארים מחוץ למעגל מקבלי הסיוע.
- במשרד מבטיחים שבעלי מוגבלויות שלא יהיו זכאים לקבל תעודת נכה מהמשרד יעברו לטיפול משרדי ממשלה אחרים, כמו משרד הבריאות והמשרד לאזרחים ותיקים, שם ידאגו להם לזכויות ולהטבות. אלא שבאף אחד מהמשרדים האחרים האלה לא מגבשים כרגע נהלים שיבטיחו זאת, כך שכלל לא ברור מתי ואם זה יקרה.
- גורם משפטי המלווה את מאבק לקויי הראייה ניסה לברר מהי הסיבה שבגללה הוטלה הגבלת גיל על הזכאים לתעודה, וקיבל את התשובה הבאה: "אנשים מעל גיל 67 גם ככה חולים יותר".
- נסינו לברר אילו גורמים מקצועיים מטעם ארגוני העיוורים להשתתפו בדיונים או בכתיבת התקנות, אבל במשרד הרווחה בחרו שלא להגיב. בבדיקה שעשינו עולה כי אף גורם מטעם הארגונים האלה לא הוזמן להתייעצויות.
- התקנות נפתחו להערות הציבור לפרק זמן מקוצר (שבועיים בלבד). במשרד הרווחה לא הסכימו לספק לכך הסבר, אבל מהתנהלות המשרד עולה הרושם שמנסים שם לצמצם את הביקורת ואת היכולת להיאבק בתקנות.
ולסיום, התגובה המלאה של משרד הרווחה והביטחון החברתי:
"בימים אלו מתקיימים דיוני עומק במשרד לקראת יישום החוק. לאחר כניסת החוק לתוקפו לא תגרע ולא תרע שום מוגבלות ושום שירות או מענה שניתן כיום. כוונת המחוקק היא לשפר ולעגן בחוק את השירותים שניתנו עד כה. החוק לא יהווה פלטפורמה יחידה לזכאות במתן שירותי רווחה וזה יעוגן בתקנות ואף בתיקוני חקיקה אם צריך. בנוגע לאוכלוסיית האזרחים הוותיקים מעל גיל 67 שמתפתחת אצלם מוגבלות או שהגיעו לגיל 67 עם מוגבלות – בימים אלו מתקיים דיון בין גורמי המקצוע במשרד בנושא מתן שירותים מעבר לגילאים אלו וזאת על מנת לספק להם את המענים והטיפול הטובים ביותר".