אחרי שעות ארוכות של דיונים, הגיע אתמול תורו של עו״ד חגי קלעי לטעון בפני 15 שופטי בית המשפט העליון, כבא כוחם של העותרים בבג״ץ 5659/23.
אני מכירה את חגי ואת עו״ד אוהד רוזן שחבר אליו, מאז שהיינו כולנו צעירים ואופטימיים ושירתנו בצבא ההגנה לישראל. יחד עם עו״ד עידן סגר, הם עשו אתמול היסטוריה. אני גאה הם, ואני גם גאה להיות העותרת השלישית בעתירה זו (תודה להורי שהולידוני לשם משפחה שמתחיל בא׳). עיקרי העתירה שלנו נגד ביטול עילת אי-הסבירות, הם שתהליך החקיקה לא נעשה כנדרש, וחושב אולי יותר – שהחוק החדש שהעבירה הכנסת הוא שימוש לרעה בסמכות מכוננת: הוא משנה את יחסי הכוחות בין הרשויות באופן שמעצים את כוחו של הרוב הקואליציוני שחוקק אותו, ועל כן על בג"ץ לפסול אותו.
כן, בין הדברים שקרו השנה בפעם הראשונה, ולא חשבתי שאהיה חלק מהם – הצטרפתי כעותרת לעתירה שנידונה באחד הדיונים ההיסטוריים בתולדות המדינה. יחד איתי עתרו אנשים טובים ונפלאים, שכולנו מוטרדים מעתידה של ישראל, בהם אנשים שבנו את תעשיית ההייטק הישראלי, אקטיביסטיות בתחום השוויון המגדרי, וחברות כנסת לשעבר.
ובכלל, איזו שנה יוצאת דופן עוברת על כולנו ואיזה חינוך אזרחי מואץ אנחנו מקבלות: הפכנו לאזרחים ואזרחיות שמעורבים בחיים הדמוקרטיים בישראל בצורה עמוקה. לא הייתה עוד שנה שרבים כל כך צפו בשידורים חיים מבג״ץ או מוועדות הכנסת (רק בלייב ביוטיוב מערוץ הכנסת היום מבג״ץ היו מעל ל-10 אלפים צופים וצופות ברגע נתון), יצאו להפגין בהמוניהם נגד חוקים וגילו בהם בקיאות יוצאת דופן. מי ידע.ה לפני שנה מהי עילת הסבירות או כמה ומי יושבים בוועדה לבחירת שופטים?
ועכשיו, מי יודע.ת מה עוד מחכה לי ולנו כאזרחי מדינת ישראל אחרי שהעתירה הגיעה לבג״ץ (ועוד אחת נוספת תידון שבוע הבא בנוגע לכינוס הוועדה לבחירת שופטים).
אז מבחינתי, זה היה הדבר החשוב בדיון אתמול: הידיעה שהפעם אנחנו שותפים ושותפות למהלכים שנועדו לשמור על הדמוקרטיה שלנו.