fbpx

אימפקט חד צדדי – טור דעה

0

ענני סערה מפתיעים התקדרו מעל תל אביב ביום שלישי האחרון. לאחר שבוע שנראה כאילו נשלף מאוגוסט מהביל רבים מבאי כנס האימפקט השני של ליברל "impact as a currency"  לא צפו מראש את טיפות הגשם שניתכו על ראשם בעודם חוצים את מדשאת אוניברסיטת תל אביב בדרכם לאולם הכנס. אך לא רק מחוץ לאולם סערו הרוחות, נראה שבאי הכנס הביאו איתם לאולם הכנסים את אווירת הלוחמנות המחאתית שאופפת את המדינה בשבועות האחרונים. רבים מבאי הכנס ראו לנכון לחרוג מנושא הכנס- כלכלת האימפקט וכיצד ניתן להעביר את הרעיונות של עשייה כלכלית המשלבת שיקולים סביבתיים וחברתיים, והרבו להתייחס לרפורמה המשפטית והמחאה החברתית המעסיקות את הציבור הישראלי כולו בימים אלה.

עוד לפני שעלה לבמה הדובר הראשון הקדים מנחה הכנס, העיתונאי מתן חודורוב, להצהיר במונולוג הפתיחה שלו כי "על האווירה החגיגית הבוקר, מעיבה במידה מסוימת המהפכה המשטרית אצלנו, שלפחות בעיניי עומדת בניגוד לעקרונות של כלכלת האימפקט."  והמשיך לפרט כיצד אם מדינת ישראל הייתה חברה עסקית, בוודאי שהיא הייתה נתלקת בביקורת קשה על מבנה הממשלה התאגידי שלה. בהמשך הכנס נשמע שוב ושוב התייחסויות לרפורמה המשפטית, אך למרות המחלוקת הקשה בציבור הרחב באשר לתועלת או הנזק הצפויים ברפורמה, באולם הכנסים של מוזיאון העם היהודי שרר קונצנזוס. הרפורמה אינה רק מזיקה אלא מהווה איום קיומי על מדינת ישראל.

בשיחות שניהלתי במהלך הכנס אמר לי אחד ממומחי האימפקט הבכירים שהגיע לאירוע כי בתור מי שהציבו לעצמם מטרה לקדם ערכים חברתיים וסביבתיים, חובה על קהילת האימפקט הישראלית להאבק בהפיכה המשפטית בכל דרך. "גם במשבר בישראל, כמו במשבר האקלים, יש נקודת אל חזור שאם נעבור אותה אין דרך חזרה, במקרה של ישראל מודבר בכמה שבועות מהיום, לכן יש פה קריאה לצאת לרחובות" אמר בתחילת דבריו יוקי גיל, מייסד ויו"ר חברת "שורש".  אך מכולם הגדיל לעשות המשקיע זוהר לבקוביץ אשר במסגרת פאנל "כרישי האימפקט" יצא באמירות שנשמעו כאילו יצאו מעלון של ארגוני ה-BDS: "בוא נשים את הדברים על השולחן, מדינת ישראל היא מדינה לא מוסרית, אם מדברים על ESG (אחריות העסק כלפי נושאי חברה סביבה וממשל תאגידי, א.ר) איבדנו את ה-E כאשר אנחנו ממליצים על כלים חד פעמיים בניגוד לשאר העולם. איבדנו את ה-S כאשר מחבל בן מוות הוא רק ערבי, ולא יהודי. ואיבדנו את ה-G כאשר אין יותר הפרדת רשויות בישראל". 

כמובן שלזוהר לבקוביץ זכות להשמיע את דעתו כמו כל אדם אחר, אך איש מיושבי הפאנל לא ראה לנכון להסתייג מאמירה זו אשר שמה את ישראל באותו סל עם סוריה של אסד, איראן של חמינאי ואפריקה של משטר האפרטהייד.

מחר בבוקר מומחי האימפקט, היועצים הסביבתיים, הארגונים החברתיים והמשקיעים המוסריים, עתידים לשוב ולקרוא שוב לממשלה לקדם חוקים סביבתיים, לייצר שיתופי פעולה עם המגזר הפרטי לפתרון אתגרים חברתיים, ולנצל כלי חדשניים כגון מימון משולב בכדי להביא את כלכלת האימפקט לפתרון אתגרים ציבוריים. גם אני מלא ביקורת על ההתנהלות המביכה ולעיטים המבישה של הממשלה הנוכחית, אך הממשלה היושבת כעת בירושלים, בין אם נשמח מכך או לא, היא הממשלה הנבחרת של מדינת ישראל. היא זו השולטת בתקציבים, מנהלת את המשרדים, ומקבלת את ההחלטות ארוכות הטווח לפתרון אתגרים לאומיים. בהתחשב בהומוגניות הממשלה הזו גם לא סביר להניח כי היא עתידה ליפול בטווח הזמן הקרוב. עתה ברצוני לשאול אתכם, כיצד ניתן לייצר שיתופי פעולה בין גורמי ממשל ובין קהילת האימפקט הישראלי כאשר הקונצנזוס בקרב הקהילה נע בין לצאת לרחובות להפגין כנגד הממשלה לבין להחרים אותה לחלוטין כממשלה בלתי מוסרית? כיצד ניתן לרתום שותפים נוספים לעשייה ולהגדיל את הקהילה כאשר ציבור תומכי הממשלה, אשר אשר כולל חלק עצום מהעם שלנו, מרגיש כאילו אין לו מקום לקחת חלק בכנס מסוג זה?

הלוואי והייתי בודה את הדילמות האלה מליבי, אך זו המציאות. אחת מבאות הכנס, אשר תישאר בעילום שם, אך נגיד כי היא מייצגת גורם ציבורי רב השפעה במדינת ישראל, אמר לי במאמר מוסגר "התלבטתי מאוד אם להגיע לכנס הזה, אני תומכת בכל ליבי ברעיונות של כלכלת האימפקט, אבל אני ימנית וחלק מגופי הממשל. אני לא בטוחה שנכון שאשתתף באירוע שקורא לצאת כנגדי וכנגד הגוף שאני חלק ממנו".

כלכלת האימפקט הישראלית חווה כאבי גדילה. חלק מהכאבים נובעים מכך שגוף שרוצה לגדול ולהפוך למשפיע יותר בציבוריות הישראלית אינו יכול להישאר מועדון חברים אקסקלוסיבי בו כולם מסכימים ומקיימים מעגלים מצומצמים של טפיחה הדדית על השכם. אני סבור שעל קהילת האימפקט הישראלית לעשות חשבון נפש- האם היא רוצה להישאר טהרנית, קטנה ולוחמנית, בעלת עקרונות אידיאליסטים ברורים אשר ידברו רק אל פלח אוכלוסיה קטן? או להפוך לגורם גדול ומשפיע במדינת ישראל אשר יודע להכיל דעות שונות ותפיסות עולם שונות המשתפות פעולה לצורך מטרה משותפת. 

אביב רוזנמן, לשעבר יועץ פוליטי, הינו כיום יועץ ESG ומקים מיזם "ישראל אימפקט" הפועל להנגשת את הרעיונות והמשאבים של קהילת האימפקט הישראלית לקהלים חדשים.

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook