fbpx
Desktop Image Mobile Image

בדרך לחוסן חברתי עוצרים בסנטר

"שגרה מקיימת מייצרת חוסן בחירום", טוען דן פילץ, מנכ"ל דיזנגוף סנטר, ומדגים איך בזכות המשפט הזה הפך הסנטר לאחד ממרכזי החירום המשמעותיים בארץ

0

"התכנסות לצרכים הכי חיוניים ומיידיים – זו הייתה התגובה של הציבור הישראלי למה שהתרחש ב-7 באוקטובר 2023", טוען דן פילץ, מנכ"ל דיזנגוף סנטר. "לצד זה, נפתח הפתח לשינוי הגדול והמהיר ביותר בתחום האימפקט. בזמן שהחברה האזרחית כולה נרתמה לסייע בגיוס כספים, בתרומות, בהסעות, בהפצה וכד', הבנו משהו חשוב: התנהלות מקיימת בשגרה – מייצרת חוסן בחירום". 

מה בעצם זה אומר? "גם בשגרה מד"א מתרימים אצלנו דם פעם בשבועיים", פורש פילץ את משנת הקיימות שהנהלת הסנטר מקדמת כבר כמה שנים. "אז אנחנו מתורגלים. יש לנו מקום, אנשים בסביבה יודעים על זה. ב-8 באוקטובר הרמתי טלפון למד"א והעברנו מאיכילוב לסנטר 26 עמדות, התרמנו 700 מנות דם מסוג O". 

"אנשים בסביבה כבר מכירים", הוא ממשיך. "כולם באינסטינקט פנו אלינו: עמותות ופעילים בודדים וגם הציבור הרחב. תמר שחורי הייתה הראשונה שהציעה להקים חמ"ל כבר ב-8 באוקטובר. כך, עם קאדר של כמה מאות מתנדבים, הקמנו חמ"ל אזרחי שהפך עם הזמן לחנות למפונים, שם אפשר לקחת דברים ללא עלות. המחשבה הייתה שפשוט לא נעים לנבור בקרטונים. בהמשך, האחיינית שלי, סתיו פילץ, הציעה לעשות משהו שיעזור לאנשים לפרוק, כי חייבים לשחרר את המתח הנפשי. פתחנו מתחם שיח עם מומחים ומומחיות מתחום הפסיכולוגיה, הסוציולוגיה והעבודה הסוציאלית. הוספנו גם טיפולי גוף. פנינו לשלושה גופים שסייעו לנו להפיץ שמחפשים מטפלים מתנדבים ובסופו של דבר פעלו במתחם 80 מטפלים שעזרו לאנשים לפרוק גם את המתח והעומס הגופני. בשלב מסוים הבנו שצריך להוציא אנשים מהבתים. הילדים ללא מסגרות, אי אפשר להסתובב בחוץ – כי יש אזעקות וטילים וכולם משתגעים בארבעת הקירות. יש לנו מרחבים מוגנים, אז הזמנו את הילדים מלב תל-אביב לשחק, לצייר, לכתוב מכתבים לחיילים, קצת לשבור את שגרת החירום".

פילץ מציין גם את חשיבות התשתיות המקיימות בחירום ומיד מביא דוגמא מהסנטר: "אחרי 3 ימי שהות במרחבים מוגנים, הבנו למשל שצריך Wi-Fi בעוצמה מספקת במרתפים הגדולים מתחת לסנטר כדי שתהיה קליטה למי שנמצא בפנים. יש לנו גם מאגרי מים משלנו, כך שהצרכנים של הסנטר צורכים את המים דרך המאגר. למרבה הצער, משרד הבריאות לא נתן לנו אפשרות לאגור גם מים אפורים, שיכולים לשמש לשירותים. כמובן, אם הייתה לנו אפשרות לאגור ולייצר חשמל, אם חלילה הייתה פגיעה בתשתיות היינו יכולים לא רק להישאר עם חשמל משלנו אלא גם לסייע לשכונות מסביב.
על הגג יש לנו גינה הידרופונית שבה מגדלים ירקות אורגניים, כך שאם יש בעיות הפצת סחורה – חלק ממנה אנחנו מגדלים במקום. וגם לא צריך לדאוג לפינוי פסולת אורגנית – יש לנו קומפוסטר. זה לא רק עוזר להיפטר מהזבל שיכול לייצר סכנה תברואתית תוך זמן קצר, אלא גם לייצר אנרגיה".

מי מגיע להתנדב?

"כולם. גם תושבי לב תל-אביב, גם אנשים ממקומות אחרים. קהילת אזרחים מאריתריאה מדרום תל-אביב באו לסייע בחמ"ל, היה לנו הומלס מקומי שלקח אחריות על קיפול בגדים. עסקים נתנו הטבות מטורפות למפונים, התושבים תרמו וסייעו. ללא ספק, מה שעזר כאן היתה העובדה שכולם מסביב כבר יודעים שהפכנו את נושא הקיימות לשגרה ולכן היינו הכתובת הטבעית ליוזמות רבות".

איך כל זה הולך להשפיע לדעתך בעתיד הקרוב על תחום הקיימות והאימפקט?

"יש את המשפט השחוק הזה על משבר שמייצר הזדמנות, אבל במקרה הספציפי שלנו זה ממש נכון. אני מאמין שבקרוב יקומו עוד ועוד יוזמות דומות ובסופו של דבר הקיימות והאימפקט יהפכו לשגרה של כולנו".

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook