fbpx

בין דם לדם

ילנה, פולינה, לידר, סוהילה, רימא וג׳והרה. שישה מקרי רצח של נשים, ובאורח פלא – שלושה מתוכם פוענחו כמעט מייד, ושלושה נותרו פתוחים גם כעבור יותר משנה. ״יש כאן עניין של מדיניות״, מודה קצין במשטרה

0

בקיצור:המונולוג של קצין במשטרה מדבר בעד עצמו: ״מי שטוען שהבעיה היא בחברה הערבית או בתרבות שלה, טוען בעצם שמשטרת ישראל חדלת אישים. אני עובד במשטרה לא מעט זמן, ואני אומר לך שגם אם לפעמים נראה שהמשטרה חדלת אישים, יש לה את היכולת ויש לה את הכוחות ויש לה את האמצעים להילחם בפשיעה, לחקור מקרי רצח ולהגיע לאשמים. אנחנו פשוט לא רוצים מספיק, כאשר מדובר בערבים. גם אם השר לא יאמר את זה באופן גלוי, אנחנו מבינים שמבחינתו ערבים שהורגים ערבים זה לא נורא. 

״יש כאן שתי פעולות מקבילות. מצד אחד, זה מאפשר להמשיך לצעוק שהערבים האלה הם ברברים ושזו בעיה תרבותית. כלומר, גזענות לא ממש מוסווית. מצד שני, אם תשימו לב מה קורה, מתחזקות הקריאות לערב גופים אחרים שאינם המשטרה בחקר מקרי הרצח. אבל מיהם הגופים האחרים האלה? השב״כ, שמפעיל משת״פים בקרב משפחות הפשע הערביות ולכן אף אחד לא ייגע בהם? ה׳משמר האזרחי׳ שבן גביר מנסה להקים כדי לעשות את מה שהוא יודע הכי טוב – להבעיר מדורות? מי?״

ילנה גרינברג, בת 27 מראשון לציון, נרצחה ב־25 באוגוסט האחרון. גופתה נמצאה בשעת בוקר מוקדמת בשדה ליד רחובות. עוד באותו ערב נעצר ידידהּ ג׳ייסון בלייזר. הוא חשוד שרצח אותה לאחר שדחתה את חיזוריו. 

כעבור חודש הגישו חוקרי ימ״ר מרכז הצהרת תובע נגד בלייזר, לאחר עבודה מאומצת, שכללה הגעה לחנות שבה רכש את הסכין ושחזור של כל תנועותיו, עד למפגש שלו עם גרינברג, אז דקר אותה ולאחר מכן שפך בנזין על בגדיה. בזמן המועט שחלף מיום המעצר עד להגשת ההצהרה, כבר הוכנו כתב אישום וחוות דעת פסיכיאטרית שקבעה כי הוא כשיר לעמוד לדין. 

סוהילה ג'רושי, בת 37, נורתה למוות בתוך מכוניתה ב־22 בינואר 2022, לעיניהם של ילדיה. על פי פרסומים, הרוצח היה גלוי פנים ובנה הבכור של סוהילה זיהה אותו כקרוב משפחה. שנה וחצי חלפה מאז. 18 חודשים. עד כה הרקע לרצח לא התברר והמשטרה טרם הגיעה לחשודים במעשה. 

שתי נשים, שתיהן קורבנות לאלימות סביר להניח שעל רקע היותן כאלה. את שתיהן החקירה ואיתור הרוצח לא יחזירו לחיים. אך מקרה אחד פוענח במהירות, והשני, לא ניפול מהכיסא אם לא יפוענח לעולם.  

בלי מאמץ 

פולינה ויסמן, עולה מרוסיה, בת 41 ואם לארבעה מאשדוד, נמצאה בביתה במצב קשה ב־22 בפברואר 2023, הלומה ממכות פטיש בראשה. היא פונתה לבית החולים אסותא בעיר, שם מתה מפצעיה. בתוך שעות ספורות נעצר חשוד במעשה, ישראל אלישע, בן 23, שהיה לו סכסוך כספי עם המנוחה. הוא נלקח לשחזור ובמהרה הוגש נגדו כתב אישום על רצח בנסיבות מחמירות ושוד.  

כחודשיים לאחר מכן נרצחה רימא חדיג׳ה, בת 30 ואם לארבעה מקלאנסווה. היא נורתה ברכבה שעה שבנה, ילד עם צרכים מיוחדים, ישב איתה. אביה סיפר כי היא פנתה למשטרה מבעוד מועד, הגישה תלונה, ביקשה הגנה. לשווא. יותר משנה חלפה מאז, הרוצח עדיין מסתובב חופשי. צו איסור הפרסום שהוטל על הפרשה לא הועיל ללכידתו. 

לידר סוויסה יפה, בת 33, נרצחה בראשית חודש פברואר האחרון בחדר המדרגות בבניין שבו התגוררה בלוד. בתום סריקות נעצר יעקב חיימוביץ׳, אחד משכניה שלטענתו עשה זאת בשל רעשים שעלו מדירתה. בתום פחות מחודש הוגש נגדו כתב אישום. 

ג׳והרה חניפס, תושבת שפרעם בת 28, נרצחה לפני כשנה, ביוני 2022, בפיצוץ רכבה. ג׳והרה, בתו של סגן ראש העיר פרג׳ חניפס, הייתה סטודנטית בטכניון ופעילה בולטת נגד אלימות כלפי נשים. המשטרה זיהתה כי מטען רב עוצמה הוצמד לרכבה, אך הרצח לא פוענח עד עצם היום הזה והתיק נותר פתוח.  

כמובן, גם בחברה הערבית ישנם מקרי רצח שפוענחו, ולצד זאת מקרי רצח בחברה היהודית שלא פוענחו. אך המספרים מספרים את כל הסיפור: שיעור פענוח מקרי הרצח בחברה הערבית עומד על אחוזים מעטים בלבד, לעומת שיעור פענוח גבוה מאוד בחברה היהודית, בייחוד כאשר מדובר ברצח שאינו חלק מסכסוכי העולם התחתון.  

״הבת שלי הייתה פרח של ילדה״, אומר פרג׳ חניפס, מהדמויות הבולטות בחברה הדרוזית, שהיה בעבר יועץ לממשלות ישראל. ״בדרך כלל לאישה הערבייה קשה לפרוץ בכל מיני תחומים. ג'והרה הייתה פורצת דרך, סטודנטית בטכניון, פעילה חברתית. אנחנו החלטנו להישאר חזקים ולהמשיך הלאה, ומכאן זו העבודה של המשטרה״.  

אתה יודע איפה עומדת החקירה? 

"הם עדיין לא יודעים, התיק עדיין פתוח. אני מניח שהמשטרה רוצה לפענח מקרי רצח בחברה הערבית, כמו גם את הרצח של בתי, אבל היא לא עושה מספיק, בלשון המעטה. יש למשטרה סדר עדיפויות אחר, והרצח בחברה הערבית אינו חלק ממנו. מתחילת השנה נרצחו כבר 100 אנשים והמשטרה פענחה רק מקרים אחדים. במקרה שלנו, לא התרשמתי שהיה מאמץ רציני. המשטרה לא עושה את עבודתה כמו שצריך״.  

הם לפחות בקשר איתכם?  

"בהתחלה היו קצת בקשר, תחקרו באופן כללי את המשפחה, איפה היא עבדה וכו'. לא משהו רציני. בעיניי זה בלתי מתקבל על הדעת. אני רואה איך המשטרה טיפלה במשפחות פשע במגזר היהודי. לעומת זאת, במגזר הערבי 90% מהתיקים לא מפוענחים, כולל תיקים של בעל שרצח את אשתו שהם ברורים. המשטרה צריכה להבין שזה גורם נזק לכל המדינה. מה שקורה בחברה הערבית ישליך גם על החברה היהודית. זה לא ייעצר בשפרעם. מישהו צריך לעשות סדר משטרה, שב״כ, מודיעין. זה התפקיד של הממשלה״.  

״מוטיבציה נמוכה״ 

את הביקורת של חניפס אולי היה אפשר לפטור כדבריו של אב שכול שליבו דואב. אבל מתברר שגם במשטרה יש מי שמודה שהם בהחלט לא עושים מספיק, ואולי אף לא רוצים לעשות מספיק. ״מי שטוען שהבעיה היא בחברה הערבית או בתרבות שלה, טוען בעצם שמשטרת ישראל חדלת אישים״, אומר קצין במשטרה, שמבין דבר או שניים בחקירות ובמדיניות. ״אני עובד במשטרה לא מעט זמן, ואני אומר לך שגם אם לפעמים נראה שהמשטרה חדלת אישים, יש לה את היכולת ויש לה את הכוחות ויש לה את האמצעים להילחם בפשיעה, לחקור מקרי רצח ולהגיע לאשמים. אנחנו פשוט לא רוצים מספיק, כאשר מדובר בערבים״.  

מה בעצם אתה טוען? 

״אני לא מפחד לומר את האמת. מישהו חושב שזה מקרי שמספר הרציחות בחברה הערבית גדל באופן דרמטי כל כך מאז שהשר שהמציא למשרד שלו שם חדש נכנס לתפקיד? זה לא מקרי. יש כאן עניין של מדיניות. גם אם השר לא יאמר את זה באופן גלוי, אנחנו מבינים שמבחינתו ערבים שהורגים ערבים זה לא נורא. זה מקרין על המוטיבציה של המשטרה לחקור, שגם כך היא נמוכה חקירה בחברה הערבית דורשת יותר אמצעים, יותר מאמצים, יותר יצירתיות ויותר משאבים. יש מי שהמציאות הזאת נוחה לו״.  

איזה נרטיב זה בדיוק משרת? 

״יש כאן שתי פעולות מקבילות. מצד אחד, זה מאפשר להמשיך לצעוק שהערבים האלה הם ברבריים ושזו בעיה תרבותית. כלומר, גזענות לא ממש מוסווית. מצד שני, אם תשימו לב מה קורה, מתחזקות הקריאות לערב גופים אחרים, שאינם המשטרה, בחקר מקרי הרצח. אבל מיהם הגופים האחרים האלה? השב״כ, שמפעיל משת״פים בקרב משפחות הפשע הערביות ולכן אף אחד לא ייגע בהם? ה׳משמר האזרחי׳ שבן גביר מנסה להקים כדי לעשות את מה שהוא יודע הכי טוב להבעיר מדורות? מי?״ 

אז מה בעצם הפתרון? 

״יש למשטרה מפכ״ל ויש מפקדי מחוזות ויש ראשי אגפים, די ברור מה צריך לעשות להתחיל משינוי המדיניות, לקבוע שרצח על רקע מגדרי או פלילי גם בחברה הערבית הוא לא פחות חמור מפיגוע טרור. כמו שהמדינה הזו יודעת להגיע לכל מחבל שזרק אבן באיזה כביש נידח בשומרון, היא בוודאי תדע להגיע לכל מי שרצח, אם רק תרצה. צריך להקצות לזה משאבים וכוחות, אבל זו קודם כול מדיניות.  

״אותם הדברים אמורים בנוגע לסוגיית הנשק. לישראל יש נטייה לעצום את העיניים ולסתום את האוזניים, עד שהבעיות מתפוצצות. אז הנה, הבעיה התפוצצה. עכשיו נא לטפל בה לפני שכולנו נטבע בדם״.  

 

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook