fbpx

תקשיבו להן: המדריך המעשי לשוויון מגדרי בתעשייה

שלוש שנים אחרי שהכריזה על מדיניות רשמית לקידום נשים ורשמה הישגים מרשימים, חברת "כתר" מציבה לעצמה יעדים חדשים ומזמינה גם חברות וארגונים אחרים להצטרף. רוצים לדעת איך להכפיל את מספר נשים בתפקידים בכירים? המשיכו לקרוא

0

"התראיינתי לתפקיד מנהלת תפ"י של כל 'כתר ישראל' כשהייתי בחודשי ההריון הראשונים", מספרת מיטל נוטע, מנהלת שרשרת אספקה בחברה. "היה לי חשוב לבוא בפתיחות מלאה והופתעתי עד כמה זה היה non-issue בראיון. פשוט עברנו לדבר הלאה על הנושאים המקצועיים".

מיטל עובדת ב-"כתר" כבר 12 שנה. בתקופה זו הספיקה לא רק להתקדם מתפקיד לתפקיד, כולל מנהלת מפעל, אלא גם להתחתן ולהביא לעולם 3 ילדים. "התחלתי את הקריירה שלי כאן בתור סטודנטית להנדסת ייצור, סטאז'רית", היא מספרת. "אחרי שסיימתי את התואר ואת הסטאז' הציעו לי את התפקיד הקבוע הראשון שלי. מאז המשכתי להתקדם. כשהציעו לי את תפקיד ניהול מפעל, נשלחתי גם ללמוד ייעוץ ארגוני על חשבון החברה כדי להיות מנהלת טובה יותר".

אז בעצם את אומרת שאפשר לשלב בין קריירה לילדים? כי בסופו של דבר זו שאלה שתמיד נשאלות נשים בתפקידים בכירים.

"לא משנה כמה פעמים נגיד שאפשר לשלב בין השניים, אף פעם לא נרגיש שאנחנו נותנות 100%. תמיד נהיה בדיסוננס עם עצמנו. אני חושבת שהגיע הזמן להשלים עם העובדה שזה המצב ושאנחנו עושות את המקסימום. במציאות זה מאוד לא פשוט, אבל כשיש מקום עבודה שסומך עליך ומעודד אותך להתקדם – זה הרבה יותר קל. אני מרגישה שכל תפקיד שאני ממלאת זו משרת אמון ומתייחסת בהתאם".

בכל שנה, במיוחד בחודש מרץ, נושא קידום נשים בתעשייה וצמצום פערי השכר עולה לכותרות. ובכל שנה מתברר שלהפוך כותרות למעשים זה לא דבר פשוט. זו הסיבה שכבר שנה רביעית ברציפות בוחרת "כתר" לצאת בקמפיין להעלאת מודעות לנושא. הקמפיין השנה קיבל שם אקטואלי: #תקשיבו_לנו. המטרה: לעודד נשים להצטרף לתעשייה, להתברג למשרות בתחומים שעד היום, למרבה הצער, נשארים במקרים רבים סגורים לנשים וכמובן לתת השראה וכלים מעשיים למנהלות ומנהלים בחברות ובארגונים אחרים.

זה לא פשוט, אבל אפשרי. וכדי להמחיש זאת, אין כמו דוגמא אישית: נשים ממלאות היום 56% מתפקידי המטה ב-"כתר". מדובר בשיפור מתמשך ומשמעותי מאוד: רק לפני שנה היה אחוז הנשים התפקידים האלה 32% בלבד. בתחום הייצור, שנחשב בדרך כלל "גברי" במיוחד, שיעור נשים הכפיל את עצמו מאז 2020 והיום הוא עומד על 27%. אגב, אם תהיתם איך אפשר להתאים את העבודה על רצפת הייצור לנשים מבחינה ארגונומית, כי בכל זאת ישנם הבדלים פיזיולוגיים בין נשים לגברים, יש מי שאחראית גם על נושא התאמת סביבת העבודה. בפס היצור קיימת היום למשל זרוע יניקה המאפשרת להרים משקלים כבדים – התייעלות חיונית שחשובה, לא רק לנשים כמובן. 

לפני שלוש שנים, ביום האישה של 2021, פרסמה חברת "כתר" הודעה רשמית על יישום מדיניות לקידום נשים בחברה באמצעות העדפה מתקנת לגיוס נשים והשוואת שכר יזומה לנשים בתפקידים קיימים, ביחס לשכר קיים או לשכר חדש של גבר באותו תפקיד. החלטה זו נובעת מתופעה נפוצה מאוד (שגם מגובה מחקרית): נשים נוטות לבקש שכר נמוך יותר ממה שמרוויח גבר בתפקיד דומה וזהה. 

העדפה מתקנת, אגב, זה לא "קחי תפקיד, כי את אישה", אלא עידוד קבוע של נשים להשתלב בתפקידים מאתגרים מגדרית, בתחומים שעדיין נחשבים "גבריים" גם היום . ולא רק לעודד, אלא גם לשלוח עובדות להכשרות שיסייעו להן להתקדם בתפקידים כאלה ולעזור להן להגיע לניהול בכיר: מלגזנות, ניהול ייצור בכיר, ניהול קווי ייצור בתעשייה ועוד. והנה התוצאה: 75% ממנהלי המוצר ומנהלי שרשרת האספקה ב-"כתר" הן מנהלות. בתחום השיווק והפיתוח העסקי שיעור הנשים המנהלות כבר מגיע  ל-83%.

"כשהייתי לקראת סיום התואר בהנדסת תעשייה וניהול בטכניון, סיפרו לנו על B-Vision", מספרת ליאנה שחאדי, מנהלת מוצר ב-"כתר". "הגשתי מועמדות וכמה חודשים אחר כך התקבלתי לתוכנית".

תוכנית B-Vision  (קיצור של “Business”), היא תוכנית הטאלנטים של "כתר". מסלול הכשרה ייעודי ומואץ שמטרתו העיקרית לזהות, לפתח ולהעניק כלים למנהלות ולמנהלים הבכירים של העשור הבא, לצד קידום שוויון מגזרי ומגדרי. קבוצה מצומצמת של נשים וגברים, יהודים וערבים, עובדי "כתר" או חיצוניים לארגון, מקבלים ליווי מגווין סאס, מומחה בינלאומי לחדשנות.

"עבור כל משתתף ומשתתפת בתוכנית נבנה מסלול ייעודי", ממשיכה ליאנה. "במשך שנה וחצי של עבודה מאומצת לצד למידה מתמדת התנסיתי במגוון תפקידים בארגון, הכרתי מחלקות שונות ואת התהליכים הפנימיים. היום, בתור מנהלת מוצר, זה מאוד עוזר לי בראייה מערכתית ובניהול נכון של התהליך – מרגע שהמוצר נולד ועד שהוא מגיע ללקוחות הקצה".

את כבר חושבת על התפקיד הבא?

"אני עוד מתלבטת. אני מאוד אוהבת את התפקיד הנוכחי אבל אם לחשוב על העתיד, הייתי שמחה לנהל מחלקה של ניהול מוצר או דווקא לבחור בתפקיד בתחום התפעול".

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook