fbpx

עוד תשלמו על זה ביוקר

הגיע הזמן שתפנימו: להדרת נשים יש מחיר!

0

בשנים האחרונות קורים עוד ועוד מקרים של הדרת הנשים במרחב הציבורי – במופעים במימון ציבורי, בתחבורה הציבורית, באקדמיה, במעיינות, בפרסומות על שלטי חוצות ואפילו באריזות של מוצרים. משום מה, בחודשים האחרונים התחילו לככב נהגי האוטובוס ונוסעי התחבורה הציבורית בצמרת טבלת ההדרה.

הנה כמה דוגמאות:

  • 2.5 – אישה גורשה מאוטובוס באשדוד ע״י הנוסעים  בטענה ש״הנסיעה רק לגברים״. הנהג סירב לעזור לה.
  • 16.5 – נהג העיר לנערה על הלבוש כשחזרה מחוף הים בהרצליה ואילץ אותה לרדת מהאוטובוס.
  • 16.7 – נוסעים בבני ברק חסמו אוטובוס בטענה שהם ״מסרבים לעלות כשנוהגת בו אישה״.
  • 3.8 – נהג אוטובוס בנתניה סירב להסיע בת 14 בגלל הלבוש שלה ואמר לה: ״תראי אותך, עופי מכאן״.
  • 6.8 – שתי נוסעות בקו 486 מירושלים לים המלח הותקפו על ידי צעירים חרדים בגלל מה שלבשו.
  • 12.8 – נהג סירב להעלות אישה צעירה לאוטובוס באשדוד בטענה ש״היום זה לגברים חרדים״.
  • 13.8 – נהג אוטובוס בקו 885 מאשדוד לצפת דרש מבנות 15 להתכסות ולשבת מאחור.
  • 13.8 – נהג דן לא ענה לאישה בת 88 ששאלה אותו על מסלול הנסיעה, כי הוא ״לא מדבר עם נשים״.

 

אחד הארגונים שהחליטו לא רק להעלות את המודעות לתופעה, אלא גם לגבות את המחיר מהמדירים, הוא שדולת הנשים. השדולה ייצגה במהלך השנים נשים שנפגעו מהדרתן במסגרות ציבוריות שונות, שזכו בתביעות ואפילו קיבלו פיצויים על הפגיעה בהן.

אז על רקע ריבוי המקרים בחודשים האחרונים, הנה כמה דוגמאות לאופן שבו אפשר לגרום למי שפוגעים בנשים – לשלם על זה:

חברת 'אגד תעבורה' פיצתה את מור שמחי ב-60,000 ₪, אחרי שנהג החברה סירב להעלות אותה לאוטובוס כי היתה לבושה במכנסיים קצרים מדי, לטעמו. (אגב, באוקטובר 2020, בית משפט השלום פסק שזו גם הטרדה מינית וקבע לפצות אותה ב-120 אלף ₪, אבל בערעור של אגד תעבורה במחוזי, בדצמבר 2021, סעיף ההטרדה המינית נמחק מפסק הדין והסכום נחתך בחצי).

חברת 'קווים' פיצתה את נגה גמראן ב-72,000 ₪, בגלל שנהג של החברה סירב להעלות את גמראן, אישה דתייה, לבושה מכף רגל ועד ראש, לאוטובוס בירושלים בחזרה לביתה, רק בגלל שהיא אישה. בינואר 2022, במסגרת הסכם הפשרה חברת קווים גם התחייבה לפעול נגד הדרה ואפליה של נשים.

חברת קווים גם פיצתה את תמרה להב ב-45,000 ₪ על כך שנהג מנע ממנה לעלות לאוטובוס בצומת בנימינה בגלל שלבשה גופיה ומכנסיים קצרים. גם במקרה של להב, שהיתה בת 13 בזמן המקרה ביוני 2022, נהג האוטובוס החליט שהגופיה שלבשה היתה חושפנית מדי לטעמו, ולכן החליט להשאיר אותה בתחנה. הפעם לפחות החברה לא חיכתה להזמנה לבית משפט כדי לפצות את להב, אלא שילמה את הסכום בפברואר האחרון, אחרי שקיבלה מכתב התראה משדולת הנשים ומישראל חופשית.

רכבת ישראל פיצתה את מאיה מליץ ב-16,000 ₪ אחרי שסדרן של הרכבת ביקש ממליץ לזוז ממקומה בקרון הרכבת, משום שנוסעים אחרים החלו להתפלל בו ונאמר לה שהיותה אישה מפריעה לתפילה. מליץ תבעה את הרכבת בטענה לאפליה, בסיוע שדולת הנשים והמרכז הרפורמי, וביוני 2022 הושגה פשרה בתיק שזיכתה את מליץ בפיצויים. במסגרת הפשרה, הרכבת גם התחייבה לרענן את הנהלים בקרב פקחיה ועובדיה, בנוגע לזכותה של כל אישה לשבת היכן שתרצה, ולאיסור לדרוש ממנה לזוז ממקומה, גם אם מתקיימת תפילה במקום.

ובכמה תפצה חברת ״אלפא״ ונהג האמובולנס שלה את חן אוחנה?

במקרה הזה, הנהג סירב לפנות אותה למלונית קורונה, למרות שהיתה חולה ועם 40 מעלות חום, ופשוט השאיר אותה ברחוב. הסיבה שנתן הנהג לאוחנה: היא לבשה מכנסיים קצרים וגופייה (באמצע יולי). הדיון בתביעה הזו עדיין מתנהל. אנחנו נעקוב ונעדכן מה המחיר על הפקרת חולה ברחוב מטעמי ״צניעות״…

 

נפגעת מאירוע של הדרת נשים? הקו החם של שדולת הנשים למאבק בהדרה פתוח בשבילך – טלפון: 03-6120000, מייל: hadara@iwn.org.il.

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook