fbpx

הופקרו לגורלם

ישראל ביטלה את ביטחי הבריאות של פליטים מאוקראינה, ואלפי בני אדם נותרו ללא שירותי בריאות מצילי חיים

0

ביום רביעי השבוע, ללא כל הודעה מוקדמת, גילו הפליטים שהגיעו לארץ מאוקראינה בעקבות הפלישה הרוסית, שישראל הפסיקה לממן את ביטוחי הבריאות שלהם. פתאום ביטלו להם תורים, סרבו לתת להם טיפול ולמכור להם תרופות. גם אנחנו, ארגוני המתנדבים, לא קיבלנו שום אזהרה מוקדמת. גילינו על כך רק מדיווחים ומתלונות של קרובי משפחה מודאגים ושל הפליטים עצמם. 

הלם טוטלי – כך אפשר לתאר את המצב של קרובי משפחה, של המתנדבים ושל הפליטים עצמם.   

 

אולגה, בת יותר מ-60 שסובלת מאי ספיקה ורידית, זקוקה לניתוח. אחרי שבוטל הביטוח שלה – ניסתה לפנות לחברת ביטוח פרטית. שם נאמר לה שלא ישלמו על הניתוח, מכיוון שהבעיה הרפואית התגלתה לפני שפנתה אליהם.

 

סבטלנה, בת 47, הגיעה לישראל לפני יותר משנה, מצאה עבודה ורכשה ביטוח רפואי פרטי. בפברואר התגלה אצלה גוש חשוד בשד. כאשר התברר בבדיקות שהוא סרטני – הביטוח שלה בוטל. סבטלנה הגיעה ממחוז חרקוב, עיר שעדיין נמצאת תחת כיבוש רוסי ושאי אפשר לחזור אליה. ברור שאין לה אפשרות לשלם על ניתוח וטיפול.

 

ג'ני היא מתנדבת ישראלית שעובדת עם הפליטים. היא מספרת על אם ובת, בנות 73 ו-37 בהתאמה. הבת עיוורת מלידה ומקבלת טיפולי דיאליזה, האם מאושפזת בבית החולים אחרי כריתת אצבעות ברגל וצנתור. ביום רביעי בבוקר ביקשו מהאם לעזוב באופן מיידי את בית החולים. במקרה שלה, הפסקת טיפול רפואי בשלב זה עלולה להוביל לכריתה של הרגל עד לברך.

 

אנסטסיה מטפלת באמה, אישה בת 70, שהגיעה לארץ כפליטה. רק אחרי שהגיעה לארץ, אובחנה האם כחולה בסרטן הלבלב, דרגה 4. ביום רביעי הופסקו טיפולי הכימותרפיה שלה. כדי להמשיך אותם – תצטרך לשלם 3,500 ₪ על כל יום טיפול, אחרי שקיבלה סירוב גם  מביטוח רפואי פרטי.

"יש לנו שתי אופציות", אומרת אנסטסיה. "לחזור מיידית לאוקראינה ולמות לאט מסרטן או מהר מהפצצה, או להישאר פה בלי טיפול רפואי ולמות בצורה מפחידה מסרטן. אני לא אשלח את אימא שלי לבד לאוקראינה, אצטרך לנסוע איתה. גם את הילדים אני לא אנטוש פה, כך ששלושה אזרחי ישראל קטינים יצטרכו לנסוע לאזור מלחמה".

 

14,000 פליטים שנמלטו מאוקראינה נמצאים היום בישראל. 95% מהם – אמהות, ילדים וקשישים. בשנה שעברה הקים משרד הרווחה את מוקד "צו השעה", שאחראי לסייע לפליטים  – אלה שאינם זכאים לאזרחות ישראלית בהתאם לחוק השבות – להבין מה מגיע להם לקבל. המשרד הפעיל ביטוח בריאות חינם עבור בני 60+, מתוך הבנה שאף חברת ביטוח לא תבטח אותם, גם תמורת סכומי כסף גדולים. לרשות בני 0 עד 60 עמדו שירותי חירום של "טרם" ומרפאות וולונטריות. 

כתוצאה מביטול הביטוח, כרגע פועלות רק מרפאות וולונטריות, שלא מסוגלות ולא מיועדות לתת מענה למקרים מורכבים, כרוניים ושיקומיים.
כשפעילי העמותה שלנו התקשרו למוקד הסיוע ההומניטרי של "צו-השעה", כדי לברר את הסיבות להפסקת המימון – נאמר להם שהתקציב שהוקצה לתוכנית התמיכה אזל, וכרגע מתנהל דיון על כך במשרד הרווחה, כאשר אין מסגרת זמן צפויה לחידוש התכנית. 

 

"ביטול פוליסות בריאות ושלילת מתן עזרה רפואית דחופה עבור פליטים מאוקראינה זה אסון הומניטרי", אומרת מאיה אן, מתנדבת במרכז פליטים בחיפה. "אנשים שברחו מלחימה אכזרית, שחוו טראומה נפשית קשה ובאו לארץ לחפש חוף מבטחים עבור הילדים והזקנים שלהם – נותרו כאן ללא הזכות הבסיסית לשירות רפואי. התוצאה הישירה והמיידית של החלטה לא מוסרית זו, היא סכנת חיים לאנשים שחייהם תלויים בשירות רפואי.  מדובר בחולים כרוניים, חולים אונקולוגים, אנשים לאחר ניתוחים מורכבים שדרוש להם שיקום מיידי ועוד. העם היהודי שאף תמיד להיות אור לגויים, לתת דוגמא והשראה למוסריות ואנושיות. החלטה זו מנוגדת לחלוטין לתפיסות אלה״.

 

אנה ז'רובה היא מייסדת עמותת "חברים ישראלים של אוקראינה"

 

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook