חוש הראייה שלנו מורכב ממספר רב של מערכות שאחראיות על קליטת, העברת ופענוח האותות הנישאים בקרני האור. כל פגיעה באחת או יותר מהמערכות הללו עשויה להתבטא בירידה בראייה, שיכולה להיות זמנית או קבועה. אך מה זה בדיוק אומר ירידה בראייה? אילו מחלות יכולות לגרום לפגיעה שכזאת וכיצד ניתן לטפל בהן בצורה הטובה ביותר? הנה התשובות.
ירידה בראייה – מהירה או הדרגתית?
בתחום רפואת העיניים מקובל להבחין בין ירידה בראייה שמידת החומרה שלה מתקדמת בצורה איטית והדרגתית לבין ירידה פתאומית בראייה שנחשבת למצב הרבה יותר אקוטי. כמובן שעם הגיל מערכות הראייה שלנו הולכות ומתנוונות, כך שהירידה בראייה תהיה הדרגתית באופן איטי ביותר ותתרחש בעיקר לאחר גיל 45. ירידה הרבה יותר מהירה וחדה בראייה מתרחשת כאשר מטופל מגיע עם תלונות של פגיעה פתאומית עם תסמינים שלא היו קיימים לפני כן.
דוגמא לכך ניתן למצוא באחת המחלות המסוכנות ביותר לראייה ושמה גלאוקומה. במחלה זו הלחץ התוך עיני יכול לעלות מעל סף מסוים ובכך להפעיל לחץ על ראש עצב הראייה ולהביא לפגיעה אנושה בו באופן מהיר ביותר. זאת לעומת המחלה רטיניטיס פיגמנטוזה שמתפתחת לה באיטיות עם החמרה הדרגתית של התסמינים.
ירידה בראייה – בעין אחת או בשתיהן?
ירידה בראייה יכולה להתקיים בשתי העיניים בו זמנית או לחלופין, בעין אחת בלבד. הבירור לגבי הדו או חד הצדדיות של הפגיעה בראייה מסייע פעמים רבות באבחון מחלות עיניים כאלו ואחרות. למשל, אוטם של ראש עצב הראייה, מתבטא ברוב המקרים עם ירידה חדה בראייה מבחינת חדות הראייה, פגיעה בשדה הראייה והפרעה בתפיסת צבעים וכל זאת בעין אחת בלבד (למרות שתיתכן מעורבות של שתי העיניים בו זמנית).
הסיבה להופעת המחלה היא צמצום משמעותי ופתאומי בזרימת הדם לעצב הראייה והופעת התסמינים שתוארו באופן מהיר. ירידה בראייה בעין אחת יכולה להתרחש גם על רקע של טראומה (פגיעה פיזית באחת העיניים), הפרעות נוירולוגיות, הפרדות רשתית ועוד.
מחלות עיניים נוספות שגורמות לירידה בראייה
הזכרנו מספר מחלות שיכולות לגרום לירידה בראייה אך כמובן שישנן עוד נוספות כגון:
- מחלות של עדשת העין – ביניהן המצב הנפוץ שמהווה את מנת חלקם של קשישים רבים הלא הוא קטרקט. במחלה זו העדשה הופכת להיות עכורה וגורמת לירידה בראייה.
- זגוגית העין – דימומים בזגוגית או פגיעה פיזית בה עשויים לגרום לפגיעה בראייה בצורה הדרגתית או מהירה.
- ניוון מקולרי – הפגיעה ברשתית שנוצרת במחלה זו מלווה בירידה בראייה המרכזית ועד לעיוורון מלא.
בפועל, כל ירידה בראייה מחייבת התייחסות רפואית, כך שמרגע שהיא מתחילה, יש להגיע לאבחון בהקדם.
ירידה בראייה עם תסמינים נוספים
לעיתים רבות הירידה בראייה עשויה להופיע בד בבד עם תסמינים נוספים ובכך לרמז על הבעיה ממנה סובל המטופל. התסמינים הנוספים הללו יכולים להיות מגוונים ושונים, בין היתר עיניים אדומות, כאבי עיניים, כאבי ראש, "הבזקים", בחילות והקאות, ראיית הילה צבעונית סביב אובייקטים ועוד. במקרים אחרים אין תסמינים נוספים והמטופל סובל אך ורק מהופעת ביטויים של הפגיעה בראייה, כמו במקרה של רטיניטיס פיגמנטוזה, מה שיתבטא ברגישות לאור, קושי בראיית לילה, טשטוש ראייה, "ראיית מנהרה" ועוד.
אילו בדיקות מתאימות לאבחון ירידה בראייה?
על מנת לאבחן את הסיבה לירידה בראייה, לוקח הרופא המטפל בחשבון את תלונות המטופל, התסמינים בפועל, שיקולי הגיל וההיסטוריה הרפואית ובוחר את הבדיקה המתאימה ביותר. בידיו מספר אפשרויות, לרבות בדיקת OCT (בדיקה של עצב הראייה והרשתית), בדיקת שדה הראייה ואפילו בדיקות הדמיה כגון MRI או CT.
כיצד מטפלים במצבים של ירידה בראייה?
הטיפול הרפואי נגד מצבים של ירידה בראייה נבחר בהתאם לפתולוגיה ולאחר אבחון מלא ומסודר. מומלץ מאוד לשלב עם הטיפול הרפואי גם טיפולי רפואה סינית למחלות עיניים, שמתאימים לבני כל הגילאים והמצבים הרפואיים ויכולים לשפר משמעותית את תהליכי הריפוי ושימור תפקודי הראייה של העיניים שנפגעו.