fbpx

תכירו: משפחת מיליקובסקי | מאת שרה ליבוביץ־דר

0

בן הדוד נתן, הנדבן של בנימין נתניהו, עלה לכותרות, אבל משפחתו הענפה כולה של ראש הממשלה חושפת קורות מרתקות וסבוכות, עם הרבה ציונות, הגירה, מעללים וכסף.

וולדן היל היא חווה אקולוגית לגידול חזירים במסצ'וסטס, ארה"ב. החווה מספקת מגוון של מוצרים. נתחי חזיר "פרימיום בטעם מתובל", נקניקיות ובשרים מעושנים הפופולריים במיוחד לפני החגים הנוצריים. ג'ניפר מיליקובסקי, מנהלת החווה ואחת משני הבעלים, מבטיחה באתר האינטרנט של וולדן היל, שהחזירים של החווה "שמחים ובריאים", וכי הם גדלים ללא הורמונים ואנטיביוטיקה. החוואית מיליקובסקי היא בת לדור השלישי של המיליקובסקים, משפחתו הענפה של בנימין נתניהו מצד אביו, בנציון נתניהו ז"ל (מיליקובסקי במקור), על שבעת אחיו ואחותו של האב. כולם הלכו לעולמם זה מכבר, מותירים 20 ילדים וכמה עשרות צאצאים בני הדור השלישי.

בין עשרות בני המשפחה אפשר למצוא אנשי עסקים, עשירים מופלגים, עיתונאים לשעבר, פרופסורית למשפטים שהפגינה בעד הפלסטינים בעזה ונגד ממשלת ישראל, מוכרת רהיטים, רופאים, במאית, מדריך טניס, מהנדסים, עורכי דין; ואחת מעניינת במיוחד, בְּרינה מיליקובסקי, יועצת פוליטית, בעבר עוזרת של ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג. אקטיביסטית הנאבקת בנשק לא חוקי ופועלת להפחתת מספר כלי הנשק במרחב הציבורי ("הנושא התעורר כשהייתי סטודנטית וראיתי את הסטטיסטיקות. בכל יום מתים 96 אמריקאים מירי").

ברינה היא בתו של נתן מיליקובסקי, בן הדוד הידוע יותר לישראלים, שעל פי 'האפינגטון פוסט' מכר ללוב של מועמר קדאפי אלקטרודות, תוך הפרת סנקציות הקשורות לפיקוח על נשק גרעיני. מעט אירוני, אם האב סייע לתעשיית נשק של רודן מסוכן, והבת יוצאת נגד סכנת האקדחים והרובים.

רוב המשפחה נזהרת מעיתונאים. מספרי הטלפון שלהם חסויים, לא עונים למסרים, מתעלמים מהודעות. נתן מיליקובסקי טרק לי את הטלפון אחרי שווידא שאני עיתונאית. "אני מצטער, אני מאוד עסוק עכשיו", אמר. כך רבים מהמשפחה האמריקאית מתרחקים מהעין הציבורית ושומרים על אנונימיות יחסית. הוריהם התגאו בבן הדוד הידוע, ראש ממשלת ישראל. פה ושם הגיעו לבקר אותו במשרד ראש הממשלה. הדור השני, ברובו, מעדיף להצניע את הקִרבה המשפחתית. כך נדמה לפחות. מי מתאר לעצמו שאלון מיליקובסקי, מדריך טניס בגריניץ' ראקט קלאב בסטמפורד, קונטיקט, הוא בן דודו של ראש הממשלה. או רלה גליסון, מעצבת פנים וסוחרת רהיטים המתגוררת בארה"ב ובמקסיקו. בקורות חייה באתר האינטרנט שלה לא זו בלבד שהיא אינה מזכירה את נתניהו, היא גם נמנעת מלציין שגדלה בשנותיה הראשונות בישראל. "נולדה במזרח התיכון לאב ישראלי ולאם צ'כית", נכתב בפרופיל באתר.

מי יודע שבני משפחה שלווה בבת'סדה, מרילנד – האם גליניס, משווקת מוצרי דיאטה, האב רון מיליקובסקי, איש מחשבים, חובב סקי, מפתח אפליקציית התרגעות בשם 'ביו ברית'ינג', ובתם רובין שלא מכבר עזבה את הבית – הם קרובים של בנימין נתניהו. מי מעלה על דעתו שאייריס ומאיר גלר, בעלי חוות סוסי רכיבה במידלטאון, ניו יורק, קשורים בקשרי משפחה איתו. וכמה ממכריה של פרופ' רונדה קופלון, משפטנית מוערכת, פעילה פמיניסטית שהשתתפה בהפגנה נגד ממשלת ישראל, היא קרובתו של נתניהו דרך קשרי נישואים.

דור ראשון. נתן ושרה מיליקובסקי // מתוך חשבון האינסטגרם של רלה גליסון

דור ראשון. נתן ושרה מיליקובסקי // מתוך חשבון האינסטגרם של רלה גליסון

קרובים, רחוקים, קרובים

בן הדוד נתן מיליקובסקי הוא צומת מרכזי. רוב בני הדודים התרחקו מהעסקים שהקנו לדור הראשון את עושרו, אך נתן ואחיו דניאל עדיין מנהלים את עסקי הפלדה של אביהם. האב, מתתיהו, מת בגיל צעיר, נתן מיליקובסקי נכנס לנעליו בסוף שנות ה־20 לחייו, כשרוב בני דודיו האחרים עוד התבגרו באוניברסיטאות, והוא היווה חוליה מקשרת בין הדור הראשון לשני. היה שותף עסקי של צעירי האחים מהדור הראשון, חובב וסעדיה; ירש מאביו את הזכויות – והחובות. אביו סייע לבנציון נתניהו, נתן מיליקובסקי המשיך את המורשת המשפחתית וריפד את הבן ביבי. העניק לו 300 אלף דולר להגנה המשפטית והיה מוכן להשלים את הסכום למיליון דולר. הלווה לבתו של נתניהו, נועה רוט, 200 אלף דולר, העיד בתיק המתנות, הסתיר בעדותו את הקשרים העסקיים עם נתניהו. נתן מיליקובסקי נעזר בבן הדוד אורי מיליקובסקי, בנו של האח סעדיה, בטרם השקיע בחברה ישראלית. הוא שומר על קשר חם עם רוב בני הדודים, מגיע לעיתים לישראל. בני הדודים מבקרים אותו בניו יורק. יש שם היכן להיפגש. דירתו בסנטרל פארק ווסט נקנתה לפני שנים אחדות ב־20 מיליון דולר.

הקשרים בין 20 בני הדודים בדרך כלל חברתיים, מתנהלים בפייסבוק, יאיר נתניהו, בן הדור השלישי, פופולרי ביניהם. הם מעלים תצלומים של נכדיהם, מחמיאים זה לזה, "איזו מתוקה", "את נראית נהדר", מתראים גם בחיים עצמם. בפסח לפני שנתיים שכרו אולם בסביון ונפגשו כולם, לבד מבת דודה אחת. גם נתניהו הגיע. ראש הממשלה מקורב לחלק מבני הדודים, שומר על קשרים חמים על פי הידוע עם העשירים מביניהם, פה ושם כנראה גם עם האחרים. האירוע בסביון נערך מתחת לרדאר התקשורתי, תיק 1000 כבר ריחף באוויר, המשפחה ביכרה לא להבליט את הקשר של נתניהו עם הקרובים העשירים, ביניהם המרגולינים, נתן, לוזי ושי, שלושת בניה של מירי מרגולין, אחותו היחידה של בנציון נתניהו, בעלים של החברה לייעוץ הנדסי 'אחים מרגולין'. "אנחנו אוהבים אחד את השני," אומר ל'ליברל' שי מרגולין, בהתייחסו לקשרים בין רוב בני הדודים.

ב־2005 זכתה 'אחים מרגולין' במכרז לביצוע חלק מהעבודות בקו הרכבת אשקלון־שדרות־נתיבות בעלות של מיליארד שקל. חלק ניכר מהעלות ינוהל על ידם. שלוש שנים מאוחר יותר, אחרי שבוצעו עבודות שונות של שדרוג תשתיות, עצר משרד האוצר את הפרויקט בטענה שאינו כלכלי. ב־2009, עם שובו של נתניהו למשרד ראש הממשלה, הקו קם לתחייה. באתר האינטרנט של החברה נכתב ש"נתניהו, עם ישראל כ"ץ שר התחבורה החדש, החזירו הקו לחיים". הקו אמנם חזר לנשום אבל התלאות לא הסתיימו. באתר מתארת החברה את מגוון העבודות שהיה עליה לבצע, בין השאר העתקת תשתיות. "הנהלת הרכבת סירבה להוציא מכרזי ביצוע לפני העתקת כל התשתיות הנ"ל והפרויקט עמד להידחות בעוד שנתיים לפחות. שכנענו את מנכ"ל הרכבת דאז, יצחק הראל, שזו טעות והלחץ מנתניהו ומהשר כ"ץ סייעו לנו". לא זו בלבד שהעבודות התחדשו בכל הכוח, חברת 'אחים מרגולין' זכתה להוספה בתנאי המכרז, בסעיף המזכה אותה בבונוס חודשי על הקדמת לוח הזמנים עד לתקרה של 12 מיליון שקל.

מעתה ואילך התקלות נפתרו. "לא זה המקום לספר איך קיבלנו טופס 4 וטופס 5 במהירות הבזק, רק נציין שהדרישות לטפסים אלה נכתבו בות"ל בעיקר לפי המלצותינו", נכתב באתר החברה. רגע לפני פתיחת תחנת הרכבת בשדרות, התגלה שמכונות הכִּרטוס שנדרשו לתחנה אזלו. "כדי לאפשר הפעלת התחנה אלתרנו מכונות כאלה על ידי פירוקן מתחנת דימונה והתקנה זמנית בתחנת שדרות". תקלה נוספת נבעה מהצורך למגן שני קילומטרים באזור קיבוץ ארז. התקציבים בוששו להגיע. הבעיה נפתרה, על פי הדיווח באתר של החברה, רק אחרי שבחדשות 2 הוצג "סרטון של החמאס המראה את הרכבת מנקודת מבט של יורה טילים פוטנציאלי מבית חנון". הסרטון, אליבא דאתר החברה, "הדליק את המערכת וניתן אור ירוק להפעיל את הקבלן". משימת המיגון הושלמה, נכתב באתר, "פתרונות נוספים ומשלימים נמצאים כיום בדיונים בדרגים בכירים והם עוד יחזרו אלינו".

בדצמבר 2013 חנך נתניהו את התחנה בשדרות, הכריז שזהו יום חג והציג לעיתונאים בגאווה את אחד מהאחים מרגולין, "זה בן דוד שלי", אמר למצלמות תוך חיבוק קרובו.

לשאלה עד כמה הקִרבה לנתניהו מסייעת לעסקים, אומר שי מרגולין ל'ליברל' ש"אף פעם לא קיבלנו עבודה בזכות קשרים. אנחנו מקצועיים. זה שבן הדוד שלנו הוא ראש הממשלה זה לא טוב לנו. כמו שיש אנשים שאוהבים אותו, יש כאלה ששונאים אותו".

משפחת מיליקובסקי בבר המצווה של גיל, בנו של עזרא, מלון אכדיה הרצליה, 1964 // צילום: אתר הזיכרון לעזרא מיליקובסקי

משפחת מיליקובסקי בבר המצווה של גיל, בנו של עזרא, מלון אכדיה הרצליה, 1964 // צילום: אתר הזיכרון לעזרא מיליקובסקי

שנאות ואהבות

גם אצל המיליקובסקים יש שנאות ואהבות. הדור הראשון תיעב את השמאל, את מפא"י, צאצאיהם ברובם ימניים בדעותיהם, חלקם אף קיצוניים מנתניהו. חלקם מתייצבים בפומבי עם דעותיהם. בועז מרגולין, למשל, שהזדעק נגד המסע התקשורתי של רוני מאנה בדף הפייסבוק שלו ("השנאה שלו לביבי העבירה אותו על דעתו"), גם העלה את הסרטון של בני גנץ מתראיין ליונית לוי, עם תגובת הליכוד ("גנץ מבוהל וחלש"). בן הדוד נתן נתניהו, בנו של האח אלישע, חתם לפני ההתנתקות על גילוי דעת הקורא לסרב לפקודת ההתנתקות, לצד בנציון נתניהו ובני משפחה נוספים. הוא אף חבר בגוף הימין 'חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי', שעודדו בין השאר את חוק הלאום. "אני לא עוקב אחרי הפוליטיקה הישראלית, אבל אם הייתי חי בישראל בוודאי הייתי מצביע לנתניהו", אמר לי בן הדוד רון מיליקובסקי בשיחת טלפון מבת'סדה, מרילנד, יום אחרי הבחירות.

חלקם חורגים מהתלם. אחיו של נתן נתניהו, דן נתניהו, צירף לפני כשנה לדף הפייסבוק שלו פוסט של מי שקרא לא לתת לנתניהו "שקט עד שילך מאיתנו. יש לחשב מסלול מחדש. טעינו בניווט. כולנו. בואו נעצור ונבחן את דרכנו", ואף העלה לדף אזהרה ישנה של פרופ' ישעיהו ליבוביץ מפני לאומנות קיצונית משיחית. אמם, שושנה נתניהו, הבהירה בעבר ש"התווית שמדביקים לי בגלל שאני דודתו של ביבי נתניהו אינה במקומה. אני לא נתניהו מהבית ולא גדלתי בבית רוויזיוניסטי".

אחד מבני הדודים מרגולין נחשב לשמאלני מובהק. ומיכל מרגולין, מהדור השלישי של הצאצאים, תקפה את חוק הלאום כשצירפה לפוסט בדף הפייסבוק שלה מחאה של דרוזי ("אנחנו מלח הארץ, אנחנו הארץ בעצמה").

רובם המכריע שומרי חוק ולא דבק בהם רבב. אבל עמוס מילו, אחיו של בנציון נתניהו, לא יכול היה להיכנס לארץ במשך חמש שנים, מחמת חילוקי דעות עם רשויות המס. בספר 'הסאגה של משפחת נתניהו' כותב סעדיה מיליקובסקי־נתניהו על עמוס מילו, ש"פעם קרה לו מקרה מכאיב ומביש בתקופה שעסק בעסקים שונים משותפים עם מתי (מתתיהו). יום אחד הגיע לארץ עם רשימת הקניות שלהם באירופה ובמקומות שונים אחרים. אנשי המכס הפשיטו אותו, הורידו מעליו את בגדיו וחיפשו בכל גופו ניירות ודברים שלא היו שייכים בכלל לארץ. הוא לא שכח אירוע זה ולא סלח על כך. חמש שנים לא יכול היה לחזור לארץ עד שיסודרו ענייניו. במכס עבדו הפושעים הגדולים ביותר שהתייחסו לכל אחד כפושע". סעדיה מיליקובסקי, לדבריו, הוא שעזר לאחיו להיחלץ מהתסבוכת כדי שיוכל לשוב ולבקר בישראל.

והייתה גם ההסתבכות של דניאל מיליקובסקי, אחיו של נתן, שהואשם במחצית שנות ה־90 בתיאום מחירים של תופי פלדה, הורשע בבית משפט מחוזי בקונטיקט אחרי 11 ימי דיונים בפני חבר מושבעים ונידון לשנתיים תחת פיקוח של קצין מבחן, חצי השנה הראשונה במעצר בית, 150 שעות עבודה לתועלת הציבור וקנס של רבע מיליון דולר. דניאל ערער בטענה שההרשעה הסתמכה על עדות שקרית של עד תביעה מרכזי וכי המדינה הביעה הערות מקדמיות לא הולמות. הערעור נדחה לבסוף.

בני הדור הראשון, דודיו של נתניהו, שבעת אחיו ואחותו של בנציון נתניהו, הלכו כולם לעולמם. רובם בגיל מופלג, וכך גם בנות זוגן. רק אשתו של האח אלישע, שופטת בית המשפט העליון לשעבר שושנה נתניהו, עדיין חיה. אחדים מהם היו שותפים עסקיים, חלקם הסתכסכו, בדרך כלל על רקע של עמלות שחולקו במשורה, על כסף שנשאר בכיס אחד למרות הציפייה שיעבור בין כולם. "מן הידידות לא נשארה אפילו לחיצת יד חמה", כותב סעדיה מיליקובסקי על הצטננות היחסים בינו לבין אחיו עמוס מילו. "עסק בין אחים יכול להביא לברכה כשיש תיאום והבנה ביניהם. אבל לצערי כמה מאחיי התנהגו בצורה אינדיבידואליסטית ולא תמיד עבדו כצוות משותף".

קשרי אבות. זאב ז'בוטינסקי ומשפחתו

קשרי אבות. זאב ז'בוטינסקי ומשפחתו

טינת הסוציאליסטים המקוללים

רובם היו אנשי עסקים, סוחרים בברזל ובפלדה, עבדו וגרו באירופה ובארה"ב, אחד מהם הגיע עד פוארטו ריקו. חלקם עזבו את ישראל לפני מלחמת העצמאות ונסעו בעקבות הכסף. הבן הבכור, בנציון נתניהו, אביו של ראש הממשלה, עקר לארה"ב ב־1939, ארבע שנים אחרי מות אביו נתן מיליקובסקי, ושב עם הקמת המדינה. מאז נע ונד בין ישראל לאמריקה, עד שחזר סופית אחרי נפילתו של יוני נתניהו ז"ל ב־1976. אחרי בנציון עזבו מתתיהו מיליקובסקי, שהיה בארץ עיתונאי ומנהל חשבונות בעיתון 'הירדן' ומנהל חשבונות בחברת החשמל. בארה"ב הפך יבואן פלדה. הצטרף אליו האח זכריה שבארץ היה סוחר ברזל. אחריהם עזב עמוס, סוחר פלדה וחומרי בניין בארץ עוד בימי המנדט הבריטי.

"באותה תקופה הביטו על אנשי עסקים פרטיים כקפיטליסטים טפילים", כותב סעדיה מיליקובסקי בספרו, "סוכן נחשב טפיל". טפיל או לא, מילו הצליח להשיג רישיון לביצוע עסקאות במטבע זר יחד עם שני שותפים, "והם מכרו מארץ לארץ כמויות גדולות מאוד של סחורות". לשותפים, "לא היה להם שם של אנשים הגונים. מה פירוש הגונים? שלא היה להם הרישיון הדרוש. רישיון היה למי שהיו קרובים לקומיסארים". כבר אז, אף שהתעשרו באופן חריג יחסית למקובל בארץ באותם ימים, חשו האחים מיליקובסקי מקופחים. "הארץ הייתה תחת שלטון בריטי עם הסדרים מיוחדים ליחידי סגולה", כותב סעדיה מיליקובסקי, "והנה באים שמעקארים חדשים ומבקשים רישיונות יבוא. מה פתאום? עשו לך טובה אם נתנו לך רישיון להיות סוכן ולהביא סחורות עבור המיוחסים האלה. הם הרוויחו 30 אלף דולר בשעה שלנו נתנו להרוויח 200 דולר. הם היו שותפים של השיטה של הקומיסארים, הסוציאליסטים כביכול". רוב בני הדור הראשון היו אנשי ימין, רוויזיוניסטים, תיעבו את המפא"יניקים, כינו אותם בולשביקים, קומוניסטים, ציפו שהמדינה הצעירה תכה בערבים שוק על ירך. הרוח נושבת עד הדור השלישי, ורק כדאי לשים לב איזו תחייה הפיח יאיר נתניהו במונח "בולשביקים" בשנה האחרונה.

עם כל הבכי והנהי על טובות ההנאה שקיבלו הסוציאליסטים ונמנעו מהמיליקובסקים, חשוב לזכור שבעוד אחרים נלחמו כאן על הקמת המדינה, חלק מהאחים מיליקובסקי נלחמו על הגדלת עמלותיהם בעסקאות חובקות עולם ועזבו את ישראל כדי לפתח את עסקיהם, לא השתתפו במאמץ המלחמתי של היישוב היהודי. לפחות שניים מהם לכאורה מנעו מבניהם שנולדו כאן לחזור לישראל כדי לשרת בצבא. "הם עזבו כשהיה להם קשה לעבוד כאן", מסביר שי מרגולין, שנחשב להיסטוריון המשפחתי. "אלה שעזבו את הארץ ונחשבו לעריקים, אלה התעשרו מאוד", כותב סעדיה מיליקובסקי ומתאר שיחה בין שר האוצר המיתולוגי פנחס ספיר לבין האח עזרא שעקר לבלגיה. "איך אפשר שאתה חי בחו"ל?", תהה השר, "הרי אבא שלך הטיף לחיים בארץ. הוא בוודאי היה מתהפך בקברו אילו ידע שבניו חיים מחוץ לישראל. אני בעצמי עליתי לארץ בזכות נאומיו הציוניים חוצבי הלהבות שהוא נשא בפנינו בעת שחיינו בגלות". עזרא לא התבלבל וענה לו: "המצב היה קשה בארץ, בלית ברירה ירדנו לשבור שבר".

בנציון נתניהו

בן ציון נתניהו

בכור האחים מיליקובסקי. נולד בוורשה ב־1910. נפטר בירושלים באפריל 2012. אשתו, צילה נתניהו, נולדה ב־1912 בפתח תקווה. נפטרה בשנת 2000 בירושלים.

בנציון, צילה, יונתן ובנימין נתניהו // צילום: אוסף משפחתי

בנציון, צילה, יונתן ובנימין נתניהו // צילום: אוסף משפחתי

בנציון ז"ל עלה עם משפחתו בגיל עשר, אחד משני האחים, לצד אלישע, שבחר בקריירה אקדמית. למד בסמינר למורים של דוד ילין בירושלים ובמכון למדעי הרוח באוניברסיטה העברית. הקים את הירחון 'בית"ר', ערך את העיתון הרוויזיוניסטי 'הירדן'. ב־1939 נסע לארה"ב כדי להצטרף למשלחת ההסתדרות הציונית החדשה, בהזמנת זאב ז'בוטינסקי. לתקופה קצרה היה מזכירו האישי, ואף היה מנושאי ארונו של ז'בוטינסקי בהלווייתו. חזר לארץ ב־48' עם אשתו ובנו הבכור, יונתן, שנולד בארה"ב. היה מעורכי 'האנציקלופדיה העברית'. ב־62' עבר בשנית עם משפחתו לארה"ב כדי ללמד ולחקור שם. זאת במקביל למאבקים מול האליטה האקדמית הישראלית, שזלזלה בו לתחושתו. הוא התמסר לעבודתו כפרופסור באוניברסיטת קורנל ולמחקרים אקדמיים שעסקו ביהדות ספרד.

בנציון ובנימין נתניהו, 1977 // צילום: אוסף משפחתי

בנציון ובנימין נתניהו, 1977 // צילום: אוסף משפחתי

ב־76', אחרי נפילת יוני במבצע אנטבה, שבו בנציון וצילה לישראל. נחשב לימני יותר מבנו ("הארץ הזאת היא ארץ יהודית ולא ארץ לערבים"), התנגד להתנתקות ("פשע נגד האנושות") ולהסכם אוסלו ("מעשה טירוף").

הלוויית בנציון נתניהו, 2012 // צילום: אבי אוחיון, לע״מ

הלוויית בנציון נתניהו, 2012 // צילום: אבי אוחיון, לע״מ

ילדיו:

יוני נתניהו ז"ל: מפקד סיירת מטכ"ל וממפקדי מבצע אנטבה.
בנימין נתניהו: אב לשלושה, נועה, יאיר ואבנר.
עידו נתניהו: רופא ומחזאי, אב לשניים.

סעדיה מיליקובסקי־נתניהו

סעדיה מיליקובסקי־נתניהו

נולד באוגוסט 1911 בוורשה. נפטר באוגוסט 2000. אשתו, אסתר, הלכה לעולמה ב־86'.

מהנדס במקצועו, עלה עם משפחתו בגיל תשע, עבר איתה מצפת לירושלים, עד יום מותו זכר את המכות שהפליא בו אביו, נתן מיליקובסקי ("לעולם לא שכחתי, זה צרב את עורי מאז"). כשעברו הוריו לארה"ב נשלח לבית הספר הריאלי בחיפה ונשאר בעיר עם אחיו, אלישע, גם אחרי שנתן ושרה מיליקובסקי שבו מאמריקה. עם סיום לימודיו בטכניון עבד בנמל תל אביב ובבתי הזיקוק בחיפה, בבניית ביצורים בסוריה ובמחלקת המים בעיריית ירושלים, שם היה אחראי על חלוקת המים לתושבי העיר היהודים בזמן המצור. בניגוד לאביו ולאחיו בנציון שהיו מעורבים בפעילות ציונית, סעדיה מיליקובסקי החליט להתרחק מ"הדבר המתועב שנקרא פוליטיקה". הוא סחר בברזל יחד עם אחיו זכריה והפך לנציגם בארץ של אחיו שעסקו במסחר בפלדה באירופה ובארה"ב. על פי בקשתם עבר לארה"ב, אולם אחרי מלחמת ששת הימים, נרגש מהניצחון הישראלי, מיהר לחזור לארץ למגינת ליבו של אחיו, עמוס, שלא הבין את החיפזון. "התפלאתי על התנהגותו", כותב סעדיה מיליקובסקי־נתניהו בספרו. מאז נע בין ישראל לארה"ב עד למותו.

ילדיו:

אורי מיליקובסקי: תושב רמת השרון, נשוי ואב לשניים, בוגר הטכניון, עבד שנים אחדות בארה"ב. עמד בראש קרן ניצנים של משקיעים אמריקאים, יפנים וישראלים. ב־2006 גייס משקיעים לקרן נובה ויז'ן בסכום של 3.2 מיליון דולר. חודש אחר כך התברר שהקרן איבדה 90% מהונה. שמונה מתוך 15 המשקיעים תבעו את מיליקובסקי בבית המשפט המחוזי בתל אביב וזכו לפיצוי בסכום של 6.5 מיליון שקל. מיליקובסקי ערער לעליון, שביטל את פסק הדין של המחוזי ("מדובר בסיכון מחושב שנלקח מראש").

לאחרונה תיווך בין בן הדוד נתן מיליקובסקי לסטורדוט, יצרנית סוללות נטענות למובייל ולכלי רכב מהרצליה. נתן מיליקובסקי השקיע בחברה 6.2 מיליון שקל. תצהיר משפטי שהגיש אורי מיליקובסקי לבית המשפט הדגיש שאשתו, מרים, היא זו ששכנעה את נתן מיליקובסקי להשקיע בחברה מהרצליה.

רון מיליקובסקי: יועץ מחשוב, תושב בת'סדה, מרילנד. נשוי ואב לבת. בשנים האחרונות גילה את העולם העשיר של האפליקציות, הוא כותב באתר האינטרנט שלו, וכבר הספיק לפתח חמש מסחריות. האחרונה, ביו ברית'ינג, מאפשרת מעקב אחרי נשימות ומיועדת להרגעה ולהורדת לחץ דם.

רון מיליקובסקי, מתוך עמוד הפייסבוק

רון מיליקובסקי, מתוך עמוד הפייסבוק

אלישע נתניהו

אלישע נתניהו

נולד בדצמבר 1912 בפולין, נפטר בירושלים באפריל 1986. אשתו, שושנה, היא היחידה מבני הדור הראשון של המיליקובסקים שעדיין חיה.

כאחיו הבכור, בנציון נתניהו, גם אלישע נתניהו בחר בדרך אקדמית על פני עולם העסקים. למד בריאלי בחיפה וסיים לימודי מתמטיקה באוניברסיטה העברית. במלחמת העולם שירת בצבא הבריטי במצרים ובאיטליה, לימד בטכניון מתמטיקה עד פרישתו לגמלאות.

בניגוד לבנציון נתניהו, שהתלונן כי התקדמותו באקדמיה נחסמה בשל הרקע הפוליטי שלו – אלישע, הגם שהיה ידוע בטכניון כרוויזיוניסט מושבע, הגיע להישגים מרשימים, הקים את הפקולטה למתמטיקה והיה דיקן הפקולטה למדעים. הוא אף סייע למתמטיקאי ערי ז'בוטינסקי, בנו של זאב, להתקבל לטכניון. ז'בוטינסקי, כמו אלישע נתניהו, נחל הצלחה בעבודתו, נבחר ליו"ר אגודת המורים של הטכניון, היה חבר בסנאט הטכניון ובוועד המנהל.

שושנה נתניהו, ויקיפדיה

שושנה נתניהו, ויקיפדיה

אשתו, שושנה נתניהו, הקפידה לשמור על ניטרליות שיפוטית. היא הביעה הערכה לבית המשפט העליון על שפתח את דלתותיו לפני תושבי השטחים אבל דחתה בקשות נגד הריסת בתים של אותם תושבים ("זו התוצאה של הצורך בהרתעת רבים למען יראון וידעון"). היא עוררה תשומת לב כאשר ועדה בראשותה המליצה בספטמבר 97' על הקטנת מימון המפלגות בשני אחוזים, בטענה שמימון המפלגות בארץ גבוה מאשר במדינות רבות בעולם. אחיינה, בנימין נתניהו, היה אז ראש הממשלה ויו"ר הליכוד. בהזדמנות אחרת נקלעה לעימות עקיף עם עו"ד דוד שמרון, כשפסק דין בהרכב שבו ישבה בבג"ץ אסר על בנייה בירושלים באזור הצופה לעיר העתיקה. שמרון קיבל אישור לבניית ארבע וילות וכביש עבור לקוחותיו על אותה חלקה, שבג"ץ סבר כי צריכה להישאר ברשות הציבור.

ילדיו:

נתן נתניהו: פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת בר־אילן, מומחה לבינה מלאכותית. לאחרונה יצא לשבתון. היה נשוי לד"ר סיניה נתניהו, שהייתה המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה. בין השאר הייתה ממתנגדות מתווה הגז, המאפשר "המשך גזירת רנטה מונופוליסטית שככל הנראה עוד תעלה ותלך בעתיד". היא אף מצאה שיצוא מוקדם של הגז עלול להביא לאובדן הכנסות למשק בסכום עתק של 140 מיליארד שקל.

דן נתניהו: היה מנהל משאבי אנוש באינטל, יועץ לביקורת פנים, עובד עם עיריות, רפא"ל, בנק הפועלים ומכר למשרד מבקר המדינה, שנוא נפשו של ראש הממשלה, תוכנה מיוחדת המספקת פתרונות לבקרת פנים, תמורת רישיון של כ־30 אלף שקל בשנה. רק לחשוב שבעקיפין התוכנה מסייעת למבקר בהכנת הדו"חות שלו על נתניהו. הוא ימני מוצהר. בדף הפייסבוק שלו מתח ביקורת על ההסתה של חברי הכנסת הערבים ועל ההנהגה הפלסטינית ("מתי נפקח את העיניים ונראה שאין באמת עם מי לעשות שלום"). כמו בן דודו, גם דן נתניהו לא התלהב מהנשיאים האמריקאים ברק אובמה ("סמרטוט") וביל קלינטון ("לו רק לטמבל היה שכל"); אבל עוד פחות התלהב מאורן חזן ("הגיע הזמן להפסיק את הביזיון הזה") וחתם על עצומה הקוראת לסילוקו מהכנסת.

מתתיהו מיליקובסקי

נולד באפריל 1913 בליטא. נפטר ביולי 1969 בארה"ב. אשתו, אסתר, נפטרה באוגוסט 2001.

הגיע עם משפחתו לארץ בגיל שבע, למד גם הוא בבית הספר הריאלי בחיפה. נחשב לשחקן פוקר מצוין. "הוא אהב הימורים", כתב עליו אחיו סעדיה. עם סיום לימודיו עבד כמנהל חשבונות בחברת החשמל וכעיתונאי ב'הירדן'. שלום רוזנפלד, עורך 'מעריב' לימים, היה בין הכותבים. מתתיהו היה מנהל המערכת, גייס מנויים והשיג הלוואות מהבנקים. עד כדי כך היה מסור ל'הירדן', שהצליח להחתים את רוזנפלד על שטר ערבות למען העיתון. את החוב שנוצר בעקבות החתימה שילם רוזנפלד במשך תקופה ארוכה. בנציון נתניהו היה בין היחידים שקיבלו שם משכורת, בין השאר הודות לאח הנמרץ שהוסיף מעת לעת לתמוך בו; ממש כפי שבנו, נתן מיליקובסקי, תומך במשך שנים בבנימין נתניהו.

עיתונות, הבין מתתיהו מיליקובסקי עשרות שנים לפני שאחיינו, ראש הממשלה, יצא למסע נגדה – היא פרנסה רעועה. בהשפעת אחיו החל לחפש מקצוע מכניס יותר. היה הנציג בארץ של חברת ג'ונס אנד לפלין, שייצרה חומרים לקופסאות פח וסחר בפלדה, מוצר מבוקש מאוד במהלך מלחמת העולם. בנו של סוחר מתכות גדול מאותה תקופה אמר ל'ליברל' שהעסקים שגשגו עד כדי כך שאביו עבד במשך שנים מסביב לשעון, יום ולילה, והרוויח סכומי עתק. גם מתתיהו הרוויח לא רע. בתחילה היה שותף של אֶחיו, עמוס וזכריה, אחר כך נפרד מהם ועבד באופן עצמאי. עם תום מלחמת העולם עבר עם אשתו ובנו הבכור, נתן, לארה"ב, שינה את שמו למת'יו, היה יבואן פלדה באמצעות חברת ג'ורדן אינטרנשיונל ונציג של חברת בריטיש סטיל.

מתתיהו מיליקובסקי נפטר בניו הייבן, קונטיקט, בגיל 54. אשתו, אסתר, נישאה בשנית להרמן קופלון, אביה של פרופ' רונדה קופלון, משפטנית ופעילה פמיניסטית ידועה שקראה בינואר 2009 לממשלת ישראל להסיר את המצור מעזה והביעה תמיכה בפלסטינים. הרמן קופלון ואסתר מיליקובסקי מתו ב־2001, בהפרש של שלושה חודשים. רונדה קופלון מתה ב־2010. רבקה מיליקובסקי, אשתו של נתן, פרסמה הספד קצר: "היא הייתה חלק ממשפחתנו, בנותינו ראו בה דודה מעניינת".

ילדיו:

נתן מיליקובסקי: נשוי ואב לשתי בנות, גר בניו יורק. נולד בתל אביב ב־1942, גדל בניו הייבן, קונטיקט, למד בייל, סיים לימודי משפטים באוניברסיטת ניו יורק. בגיל צעיר למדי, בעקבות מותו של אביו, נכנס לעסקי המשפחה, בעיקר סחר בפלדה ובמוצרים נלווים. כמו אביו לפניו, שמר על קשרים הדוקים עם משפחתו של בנציון נתניהו, בעיקר עם בנימין נתניהו שכלפיו גילה נדיבות יוצאת דופן. כמו בגילוי על רכישת המניות ב־2007 של חברת סידריפט על ידי נתניהו ובחסות מיליקובסקי, מניות שקנה ב־600 אלף דולר ומכר תוך שנים ספורות ב־4 מיליון. לאחרונה העיד מקורב לעסקה במשטרה על מהותה האמיתית, לדבריו, השונה מכפי שהוצגה.

נתן ורבקה מיליקובסקי // צילום: John Lamparski, WireImage Getty Images IL

נתן ורבקה מיליקובסקי // צילום: John Lamparski, WireImage Getty Images IL

מיליקובסקי העביר לנתניהו אלפי דולרים, הלווה לנועה רוט, בתו של נתניהו, 200 אלף דולר, היה מוכן לממן את הגנתו המשפטית של נתניהו במיליון דולר (ונחסם על ידי ועדת ההיתרים שליד משרד מבקר המדינה) ותרם כמה עשרות אלפי שקלים לאתר 'מידה' הימני התומך בנתניהו. עורך דינו בישראל הוא, באופן לא מפתיע, דוד שמרון.

ב־2010 התמזגו סידריפט וקרברייד גרפיט גרופ עם חברת גרפטק, מיזוג שהעביר לכיסו של מיליקובסקי 850 מיליון דולר. גרפטק קצת פחות נהנתה מהעסקה. מיליקובסקי היה חבר במועצת המנהלים בזמן שמניות גרפטק איבדו 40% מערכן. על פי ה'ניו יורק טיימס', מיליקובסקי ידע מי אחראי. "זה נוגע ללב הקפיטליזם האמריקאי", אמר. "יש לך עסק מופלא ואז יש לך הנהלה שמשחקת משחקים. אם כל החברות הציבוריות כאלה, זה נורא בעיניי". גרפטק מכרה לטיסנקרופ הגרמנית חומרים לייצור פלדה. על פי פרסום ב'האפינגטון פוסט', חברת סי.ג'י אלקטרודות של מיליקובסקי נקנסה ברבע מיליון דולר, בגין סחר אסור במיליוני דולרים עם לוב בתקופת מועמר קדאפי.

למיליקובסקי גם השקעות בישראל, בחברות ארט מדיקל ופרמיה ספיין המפתחות מוצרים רפואיים, ובחברת סטורדוט המייצרת סוללות נטענות. הוא משקיע בענקית התרופות מרק. קרן ההשקעות המשפחתית של מיליקובסקי ואשתו רבקה תורמת למגוון מוסדות תרבות אמריקאיים, אוניברסיטאות. וגם – סכום צנוע ואולי מפתיע של 1,800 דולר ל'ועידת העיתונאים לחופש המידע'.

בנותיו, בְּרינה ושירה, מוזכרות בחלק מהמסמכים המשפטיים כבעלות מניות בגרפטק. ברינה, עורכת דין במקצועה, רצתה לעסוק בזכויות אזרח וחלמה להתפרסם כזמרת קברטים. שירה במאית תיאטרון, בין המחזות שביימה היה גם אחד בשם הסמלי 'כסף גדול'.

מישל (מדי) הרמן: נולדה ב־46', ארבע שנים אחרי שהוריה ואחיה הגיעו מישראל לארה"ב. גרה בניו יורק, לא רחוק מאחיה, נתן. אם לשניים, פעילה בארגונים יהודיים בניו יורק.

דניאל מיליקובסקי: נשוי, אב לשלושה, ביניהם ג'ניפר, בעלת החווה לגידול חזירים. תושב ניו הייבן, קונטיקט. נולד בארה"ב ב־49', הצטרף לעסקי המשפחה עם מות האב מתתיהו. שותף בג'ורדן אינטרנשיונל, אם כי השאיר את הבמה המרכזית לאחיו הבכור נתן. קרן ההשקעות המשפחתית שלו ושל אשתו שרון צנועה הרבה יותר מזו של נתן. עם נכסים בשווי של כ־7 מיליון דולר (לעומת 25 מיליון דולר בקרן של נתן ורבקה מיליקובסקי), האח הצעיר דניאל תורם באמצעות הקרן בעיקר לארגונים יהודיים מקומיים.

עמוס מיליקובסקי (מילו)

עמוס מיליקובסקי

נולד בדצמבר 1915 בפולין, נפטר ביוני 2015 בארה"ב. אשתו, דיטה, נפטרה ב־1978.

משפטן, שירת ביחידת הובלה בצבא הבריטי במצרים ובאיטליה, וכשהשתחרר הצטרף לעסקי אחיו מתתיהו. תחילה עבד בישראל, סחר בפלדה, מרצפות, מלט ומתכות שונות. אחרי שנים ספורות עבר לבריסל, משם ב־54' לארה"ב. נחשב לאיש העסקים המצליח ביותר במשפחתו. היו שנים שעמוס מילו היה יבואן הפלדה הגדול ביותר לארה"ב, קנה ומכר פלדה ומתכות בכל רחבי העולם, בהולנד, סקוטלנד, בריסל, הודו, פקיסטן וישראל. בין השאר קיבל מלווה של מיליון דולר ממשרד השיכון כדי לייבא ברזל לבניין וייבא פלדה לקו צינור הנפט אילת־אשקלון. העמלה נחלקה בין האחים מיליקובסקי שהיו שותפים לפרויקט ועבדו באמצעות חברת ענק, מילו סטיל.

אחיו סעדיה מתאר אותו בספרו כטניסאי ושחמטאי, איש ספר, אינדיבידואליסט וכמי שיודע לקרוא "ולדעת מחשבותיהם ותוכם של אנשים", אך גם כאדם יהיר ש"התפאר שהוא מוכשר מכולם ולעג לכולם שאינם מוכשרים כמוהו. הוא השתמש בך כמי שיכול לעשות עבורו כל דבר שיבקש". כמו חלק מאחיו, גם עמוס מילו לא היה נדבן גדול, אבל כן תרם לקרן בטכניון שהנציחה את אחיו אלישע.

אשתו, דיטה, מתה כשהיה בן 63. זמן־מה אחר כך נישא לאנה, הצעירה ממנו בכ־20 שנה. עד למותו בגיל 99 טיילו בכל העולם, נעו בין בתי המשפחה בסטמפורד ובמיאמי. הוא מת בישראל ונקבר בארה"ב.

ילדיו:

יורם מילו: עורך דין לענייני טלקומוניקציה ורגולציה בסיאטל.

רלה גליסון: נולדה בשם אראלה. גדלה בישראל, בבריסל ובארה"ב. מעצבת פנים וסוחרת רהיטים ומוצרים שונים לבית יחד עם בעלה, דון גליסון. גרים בסן פרנסיסקו ובמקסיקו, הורים לשניים. התפרסמה כשניסתה למכור את הבית המשפחתי באיה נאפה ב־21 מיליון דולר. הבית המפואר, שצילומיו כיכבו במגזינים, כולל מטבח גדול עם ארבעה איים. הנכדים מכנים את המטבח "הוואי" בגלל האיים, סיפרה בריאיון.

רלה מיליקובסקי (מתוך אינסטגרם)

רלה מיליקובסקי (מתוך אינסטגרם)

מירי מרגולין

מירי מרגולין

אחותם היחידה של שמונת בני מיליקובסקי נולדה במרץ 1917, נפטרה באוקטובר 2013. בעלה, בועז מרגולין, נפטר ביולי 1979.

מרגולין גדלה בירושלים, למדה בגימנסיה רחביה ובסמינר לגננות של יחיאל הלפרין, אביו של המשורר יונתן רטוש. חלק מהמיליקובסקים חשו מקופחים אבל מרגולין הייתה יצור חברותי וחביב על הבריות. אביו של המשורר נתן אלתרמן, יצחק אלטרמן, מנהל מחלקת החינוך של עיריית תל אביב, סייע לה למצוא עבודה כגננת בתל אביב. מאוחר יותר מצאה ג'וב מעניין יותר בבית המשפט אצל צדקיהו הרכבי, שופט ואביו של פרופ' יהושפט הרכבי. בולשביקים או לא, חברתה הטובה ביותר הייתה גאולה בן אליעזר, בתו של דוד בן־גוריון.

ב־34' נישאה לבועז מרגולין, מהנדס במקצועו. הזוג הצעיר עבר לגור בקונייטרה לזמן־מה בהיות המהנדס מרגולין מסוללי הכביש פלשתינה־דמשק. סמוך למות בעלה ולנפילת אחיינה יוני נתניהו, החלה מרגולין לפסל. פסליה, ביניהם דיוקן של יוני נתניהו, של בן־גוריון, גולדה מאיר, שמעון פרס ואחרים זכו לתהודה תקשורתית. פסל של ראול ולנברג אף הוצג בקפיטול בוושינגטון, בטקס שאליו הוזמנו רבים מבני משפחתה האמריקאים של מרגולין.

ילדיה:

נתן, לוזי ושי מרגולין, שלושתם בוגרי הטכניון, מהנדסים אזרחיים, עומדים בראש חברת 'אחים מרגולין' שזכתה כאן במכרזים משמעותיים. בין השאר ניהלו תשתיות במתחם האלף בראשון לציון, הנמצא במוקד החקירה נגד דוד ביטן. ל'אחים מרגולין' אין שום קשר לחקירה, המתנהלת בין השאר על חשד לשוחד של ח"כ ביטן ומעורבות ארגוני פשיעה.

הם היו מעורבים גם בבניית קריית הלאום בירושלים, בשיפוץ הכנסת, בבניית משרדי מבקר המדינה, הרחבת כביש 6. אחדים מהפרויקטים חוצים את מיליארד השקלים. באתר שלהם רשימת לקוחות מפוארת. בין השאר אגרסקו, בנק לאומי, שירותי בריאות כללית, רכבת ישראל, החברה לפיתוח ירושלים. החברה מנהלת עבור מנהל מקרקעי ישראל פרויקטים על קרקעות הנמצאות ברשות המדינה לצורכי דיור, תעשייה ופרויקטים מסחריים. הם עבדו עם רבים ממשרדי הממשלה וביצעו עבודות כבישים, מחלפים וגשרים עבור מע"צ ונתיבי איילון. המרגולינים אנונימיים כמעט בציבור, אבל מוכרים היטב לכל מי שעוסק בתשתיות.

(צילומים מתוך אתר חברת מרגולין)

זכריה מיליקובסקי

זכריה מיליקובסקי

נולד באפריל 1919 בפולין, נפטר ביוני 2012. אשתו, קלייר, נפטרה ב־2010.

סחר בברזל, חרסינה ומלט בזמן המנדט הבריטי. עזב את ישראל ב־46' סמוך לעזיבתו של מתתיהו. עבד עם מתתיהו ועם עמוס, ייצג בארה"ב חברות פלדה והיה הבעלים של מילו סטיל יחד עם אחיו עמוס. זק, כפי שנקרא באמריקה, היה מקורב לבנימין נתניהו ונפגש איתו מעת לעת, כבר כשנתניהו למד בארה"ב וכיהן כשגריר באו"ם.

ילדיו:

מורית מילו: גרה בקמפבל, קליפורניה. בעבר עיתונאית ועורכת בעיתונים של תעשיית ההיי־טק בעמק הסיליקון. היום יזמית עצמאית. כעיתונאית כיסתה מגוון של תחומים, החל מראיונות (בין השאר עם אילון מאסק) ועד סיקור חדשות, ספורט, רפואה אלטרנטיבית ובעלי חיים. בטוויטר שלה היא מחלקת עצות בתחום: ביום חם הניחו פיסת בד מצוננת על החתול שלכם. אף מילה על פוליטיקה ועל בן הדוד נתניהו.

מורית מילו, מעמוד הפייסבוק

מורית מילו, מעמוד הפייסבוק

איתן מיליקובסקי: איש כספים בעיסוקו.

עזרא מיליקובסקי

עזרא מיליקובסקי

נולד באוקטובר 1921 בצפת. נפטר ביוני 2017 ונקבר בהר הזיתים. אשתו, רות, נפטרה בספטמבר 2014.

משפטן בהשכלתו. עם תום לימודיו עבד במשך שנתיים, עד 1950, בפרקליטות המדינה ואז הצטרף לאחיו זכריה. סחר במתכות ובסחורות נוספות, מכר בעיקר למדינה. בתחילת שנות ה־50 עזב את ישראל, תחילה לארה"ב וב־54' עבר לבריסל. "שום דבר לא עמד בפני רצונו העצום להתעשר", כותב סעדיה מיליקובסקי בספרו. כמו יתר אחיו, גם עזרא מיליקובסקי חש קיפוח. "היה בא אליי ואומר לי, ראה את המתעשרים החדשים־ישנים שיצרה ממשלת המנדט ואשר הממשלה החדשה שזה עתה קמה ממשיכה לטפח".

עזרא טיפח בעצמו את עסקיו, סייע לצים בבניית אוניות נוסעים ומשא. התיווך בין מספנות הולנדיות לחברת צים הניב עמלות נאות, כמו הבנייה והתפעול של אוניית הנוסעים 'ביל"ו'. "מובן שעזרא דאג לכך שלא נקופח בתשלום המתאים", כתב סעדיה.

עזרא מיליקובסקי היה אף נציג של התאגיד הגרמני מנסמן, יצרן מוצרי פלדה גדול, עבד עם טיסנקרופ, בין השאר תיווך בין חברת ריינשטאל שבבעלותה לבין משרד הביטחון הישראלי בכמה עסקאות, היה מעורב בבניית מפעל הנשר ברמלה. היה מעורב גם בבניית קו צינור הנפט אילת־אשקלון. "למרות שאני התחלתי בטיפול ברכישת החומרים לבניית צינור זה, עזרא ביצע את כל העסקה לבדו וגרף הון תועפות", כתב האח סעדיה.

מיליקובסקי היה מקורב לבנימין נתניהו, תרם להקמת 'מכון יונתן לחקר הטרור' שפעל בארה"ב ובו החל ביבי את דרכו הציבורית. דוד שמרון ייצג אותו לעיתים. היה אחרון האחים שנותר בחיים, בהלווייתו סיפר נתניהו שהדוד עזרא נהג לשלוח לו הערות, חיזוקים ותיקונים. "פעם האזין להרצאה שלי, בסופה אמר, זה בסדר אבל לא מספיק טוב, יש מקום לשיפור, זה בוודאי לא כמו סבא נתן". בשנות חייו האחרונות חזר לישראל. במשפחתו זוכרים אותו כבדחן, סטנדאפיסט של הזמנים ההם, "היה משכיב את כולם על הרצפה עם ההלצות שלו. היה לעזרא פנקס קטן שבו היו רשומות הלצות לעשרות". החיקוי הידוע ביותר שלו היה של משה שרת, בוגר גימנסיה הרצליה בתל אביב, כמיליקובסקי בעצמו.

ילדיו:

דוד מיליקובסקי: בוגר לימודי קולנוע באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס. ביים סרטי קולנוע ופרסומות, גר בבריסל.

דוד וקרין מיליקובסקי, מתוך אתר ג'יני

דוד וקרין מיליקובסקי, מתוך אתר ג'יני

ד"ר גיל מיליקובסקי: רופא נשים, תושב לוס אנג'לס, עלה לכותרות כשהעיד נגד בית החולים שבו עבד וטיפל, לטענתו, בצורה לא נאותה בחולה. הוא הושעה, קיבל סיוע של ארגונים רפואיים וגם של אחד, פרופ' אלן דרשוביץ, המקורב לנתניהו. המקרה שלו גרם למדינת קליפורניה לשנות את החוק כך שרופאים כמוהו יזכו להגנה.

גיל מליקובסקי, צילום מסך

גיל מליקובסקי, צילום מסך

חובב מיליקובסקי

נולד בירושלים במאי 1924, נפטר באוגוסט 2015. אשתו, אליס, נפטרה באפריל 2012.

בן הזקונים, נולד בירושלים, למד בגימנסיה הרצליה ובטכניון, ב־48' שירת בחיל האוויר, היחיד מהאחים מיליקובסקי שהשתתף במלחמה. ב־49' התחתן עם אליס, צעירה אמריקאית שזכתה לתהילה מסוימת כאשר עם תום מלחמת העולם עבדה עם חיילים פצועים בסוואנה, ג'ורג'יה והצטרפה לחייל שחור שנדרש לשבת בספסל האחורי של אוטובוס מקומי. הנהג סירב להמשיך בנסיעה בטרם אליס מיליקובסקי, אז מארדר, תשב על הספסל הקדמי שיועד ללבנים. בסופו של דבר ירדה מהאוטובוס יחד עם קבוצת החיילים שהיו נתונים להשגחתה, ביניהם החייל השחור. זמן קצר אחר כך עלתה משפחתה לישראל והתיישבה בחדרה. ב־49' נישאה לחובב, ב־52' עברו לארה"ב. חובב מיליקובסקי עבד כמהנדס מכונות בחברות שונות עד שב־65' עבר לסאן חואן בפוארטו ריקו כדי לנהל מפעל לייצור צינורות שנקנה על ידי אֶחיו עמוס וזכריה. כמה שנים אחר כך האחים מכרו את המפעל. חובב, שרכש מיומנות בתחום המתכות, הקים מפעל לייצור ברזל לבנייה, באמצעות חברת מטאל פרוססינג. מכר צינורות ברזל לחברות ישראליות. בשנותיו האחרונות גר בקונטיקט.

ילדיו:

אלון מיליקובסקי: תושב סטמפורד, קונטיקט, בעבר עבד עם אביו במפעל הברזל בפוארטו ריקו ואף היה נשיא מטאל פרוססינג. היום מדריך טניס במועדון גריניץ' בסטמפורד.

אייריס גלר: בעלה, מאיר, עבד במטאל פרוססינג. היום הם בעלים של חוות סוסי רכיבה, אורוות בל אמור במידלטאון, ניו יורק.

מורשת מיליקובסקי. סוף דבר

הקשרים המשפחתיים הולכים אחורה אל הרב הידוע נתן מיליקובסקי ואשתו שרה, ילידי ליטא שעלו לארץ ב־1920 עם שישה בנים ובת אחת. כאן נולדו שניים נוספים. לפני העלייה לארץ שינה נתן את שמו לנתניהו אבל הוסיף להופיע תחת שמו הקודם, בהיותו מוכר יותר. המשפחה גרה בתל אביב, בצפת, שם היה מיליקובסקי מנהל בית הספר היסודי בעיר. אחרי שהתמנה למנהל הקרן הקיימת באירופה, עברו לבית מרווח בשכונת בית הכרם בירושלים. זמן־מה אחר כך נסע נתן לארה"ב עם אשתו ואחד מילדיהם, האחרים נדדו בין פנימיות וקרובי משפחה. הוא נדד בין קהילות יהודיות, הפציר בהן לעלות לארץ. ב־1930 חזר לארץ ועבר עם משפחתו להרצליה בניסיון להגשים את חלום החקלאות העברית. מיליקובסקי היה פרדסן, פעיל בהתאחדות האיכרים. ב־1935 מת בגיל 54 בלבד ונקבר בהר הזיתים.

מורשתו בתחום המלל רבה ומפוארת. במשך שנים נע ונד בין קהילות יהודיות בעולם, הטיף לציונות. ב־27 שנים ביקר ב־39 ארצות וזאת בזמנים שנסיעה בעולם הייתה מפרכת, דיבר על "גדולת העבר במקום שבו צומח העתיד לנו ולדורות הבאים". נואם מחונן כנכדו המפורסם. דיבר על אהבתו לארץ ישראל, דחק במאזיניו לעזוב הכל ולנהור מזרחה. "לשונו לבה רותחת", נכתב עליו.

אולם הרתיחה הסתיימה היכן שהמעשה התחיל. לא רק נתן מיליקובסקי התקשה לחיות כאן, במצטבר שהה פה כתשע שנים בלבד, גם צאצאיו ביכרו לחיות הרחק. מתוך תשעת ילדיו רק שלושה חיו בישראל, סעדיה, אלישע ומירי. בנציון נע בין ישראל לארה"ב. עזרא הגיע לישראל בשנותיו האחרונות. חלק הארי של נכדיו וניניו לא גרים כאן. חלקם נישאו לבני זוג שאינם יהודים. המשפחה, לעומת זאת, לא שכחה את הסבא מיליקובסקי. שניים מנכדיו נקראים על שמו של הסבא, בנה של מירי מרגולין ובנו של מתתיהו מיליקובסקי. גם יונתן נתניהו נקרא על שמו. רוב בני דודיו של בנימין נתניהו, הדור השני של המיליקובסקים, שמרו על שם משפחתו של הסבא. שני אחים נקראו נתניהו. אחדים שינו לשם מילו.

שרה מיליקובסקי, אשתו, נפטרה בתל אביב ב־1970, כרבע מאה לפני שנבחר נכדה לראש ממשלת ישראל. "בני הזוג הזה הגיעו מארץ רחוקה והלכו אחרי האידיאה אל ארץ אבותינו", ספד לה בנה בנציון, תמצת במילים נכוחות את המורשת המשפחתית הציונית. "בניהם עזבו ברובם את הארץ ורק הלוויית הסבתא אוספת אותם למקום אחד". אחיו כעסו על ההספד. למה להזכיר את מה שעדיף להצניע.

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook