fbpx

ראיון עם אליקים רובינשטיין // מאת נחמה דואק

0

השופט בדימוס אליקים רובינשטיין מדבר על הניסיונות להגביל את כוחו של בית המשפט, כשירות השופטים שממנה שקד, מתקפותיו של נתניהו על מערכת אכיפת החוק, שאלת המסתננים וגם הקיפאון במו"מ המדיני

 

במרכז ערימת הניירות על שולחנו של שופט בית המשפט העליון בדימוס אליקים רובינשטיין, ממוסגר צילום קטן. בצילום אשתו, מרים. היא שם, הוא אומר בחיוך, כדי שלא אעשה דברים לא טובים. מאחוריו, על מדף הספרים, גם הפטיש ששימש אותו לפעמים בדיונים שבראשם ישב, ספר הציטטות הגדול, מילון אבן־שושן, מילון התנ"ך וצילום של בתו, שרי, שהלכה לעולמה לפני כשנה. גידול בראש שלא הותיר תקווה.

לשכות השופטים בדימוס נמצאות בקומת הספרייה. לכל שופט לשכה קטנה. של רובינשטיין עמוסה ספרים, צילומים ומזכרות מנקודות מרכזיות בקריירה העשירה, שהחלה כיועץ משפטי במשרדי החוץ והביטחון, עברה בשגרירות ישראל בוושינגטון, מזכיר ממשלה לראשי הממשלה שמיר ורבין, יועץ משפטי לממשלה – וכלה בכהונה בת 13 שנים בבית המשפט העליון. הוא מלא תודה על שניתן לו לשרת את העם והמדינה במלוא האמונה.

| יום העצמאות ה־70, מהי מדינת ישראל עבורך?

"תמצית החלום היהודי של שיבת ציון. פיקדון שההיסטוריה וההשגחה הפקידו בידינו. המדינה נפלאה בעיניי למרות התלונות והקיטורים. תזכרי, שגם במדבר התלוננו. יש לשפר דברים ויש דברים לא כל כך טובים, אבל בסך הכל יש מדינה יהודית ודמוקרטית, השפה העברית הוחייתה והיא נפלאת בעינינו".

| נולדת חודשים ספורים לפני המדינה. גדלת כאן יחד איתה. מה דעתך על דברי ראש הממשלה נתניהו על כך שהוא מקווה שנהיה כאן בשנת ה־100?

"לא אתווכח עם ראש הממשלה. מבחינתי, המדינה הזאת היא לעד. דודה שלי, ויטה, חגגה יום הולדת 100. שמעון פרס, שהיה אז נשיא המדינה, ביקשתי שיקבל אותה לרבע שעה, את דודה ויטה המיתולוגית. היא אמרה לפרס – אני אוהבת אותך ורוצה שתהיה נשיא לנצח. והוא ענה לה: לציבור יימאס. אנחנו צריכים לבנות על כך שהמדינה נשארת כאן לנצח. שלא תימאס חלילה. אין משהו אחר. אין מקום אחר. המדינה טרם גמרה להיבנות. קורים דברים גדולים בכל תחום, כולל עולם התורה. מדינת ישראל הפכה למרכז לימוד תורה, וכמובן גם למרכז מדעי, רפואי, חקלאי ועוד".

| מרכז לימוד תורה, אבל גם מרכז של השתמטות מצה"ל. מה דעתך?

"כתבתי שני פסקי דין ושתי חוות דעת, יחד עם שתי נשיאות ושופטים נוספים. עבדתי על זה קשה. יש לי כבוד גדול לתורה, ללימוד התורה. אני לומד תורה כל הזמן, ובכיס חולצתי תמיד אשא משניות שבהן אני מתעמק. אבל, מתוך כבוד לתורה צריך להשיג שוויון עד כמה שאפשר. גם החרדים מבינים זאת. הם לא טיפשים, מבינים שיש צורך בשינוי, ואני שמח על כך. לאחרונה הופיע בפניי, מטעם הפרקליטות, עורך דין מחסידות גור. ואמרתי – שהחיינו. דעתי היא שלא יגרע כהוא זה מלימוד התורה אם יהיה גיוס בתהליך תוך קביעת מכסה של מי לא מתגייס. לקבוע מכסה של גאונות. צריך למצוא דרך ראויה והוגנת שלא ייפגע ערך לימוד התורה, שקיים את העם היהודי, ומאידך לחשוב על הזולת וליטול חלק בנטל".

| בחודש הבא צפויה שגרירות ארה"ב בישראל לעבור לירושלים, יש הטוענים שזה עלול לגבות את מחירו.

"מאוד משמח שהשגרירות עוברת לבירת ישראל. כמזכיר הממשלה ניהלתי ב־1988 מו"מ באותו נושא והוצע לאמריקאים מגרש בדרך חברון. המגרש עומד ומחכה ואפילו קבעו מגבלות גובה בנייה. ולגבי המחיר – אין אף פעם זמן מתאים. כמובן, אף אחד לא רוצה לשלם מחיר בנפש. אבל ראוי לזכור שאנחנו משלמים אותו בלי קשר לשגרירות. כמאמר הנשיא הראשון חיים ויצמן, אין מדינה שניתנת לעם על מגש של כסף".

| באחרונה מדברים על כך שראש הממשלה ינסה לשכנע את טראמפ להסיר את המגבלות על יונתן פולארד. אתה זוכר את היום שבו הכל קרה, אז בשגרירות בוושינגטון?

"הייתי אז ממונה על השגרירות. קצין הביטחון בא אליי, לאחר מעשה, ואמר שהם הוציאו מהשגרירות זוג שניסה להיכנס. לי לא היה מושג על הפעלתו. נודע לי על כך בדיעבד. ואז התפרץ הכל. אחרי שעתיים, בשעה שלוש אחר הצהריים, קראו לי לסטייט דיפרטמנט ושאלו – מה זה צריך להיות? האמת, לא היה לי מושג. אמרתי להם שאפנה לירושלים ואקבל הנחיות".

| יש ייסורי מצפון שגירשו את הזוג פולארד מהשגרירות במשמרת שלך?

"יש בי לא ייסורי מצפון, אלא רגש אנושי ותחושה שהמדינה צריכה לסייע לאדם שסייע לה. עסקתי הרבה שנים בנושא הזה ועוד אכתוב על כך. את יונתן לא ראיתי מעולם ולא ביקרתי בכלא. זה לא היה מקובל אז. אבל דיברתי עם כל מי שאפשר היה בקונגרס ובממשל, כולל עם הנשיא בוש האב. תשובתו הייתה שזה מנוגד לערכים האמריקאיים. סייעתי רבות לשחרורה של אשתו הראשונה, אן פולארד. אני מקווה מאוד שהאמריקאים יבטלו את המגבלות שחלות על פולארד וייתנו לו לעלות לישראל. אם נתניהו יצליח, תבוא עליו הברכה. פולארד שילם מספיק ואת מלוא המחיר".

| עבדת עם שבעה ראשי ממשלה – בגין, שמיר, רבין, פרס, שרון, ברק ונתניהו. מי מהם היה לדעתך משכמו ומעלה?

"אף אחד לא מושלם, ובכל אחד ואחד מהם היה משהו ייחודי. עבדתי היטב עם כולם. יחסי עבודה טובים מאוד. בגין היה אנושי. נהג להזמין אותי ואת מרים לביתו. כשזה קרה בפעם הראשונה, ואני אז עוזרו של משה דיין, התקשרתי לבקש את רשותו. תשובתו הייתה: הזמין? תלך. הגענו עם בכורתנו בעגלת תינוקות. ומאז עוד מספר פעמים. אני חייב לומר שהייתה לי זכות לעבוד עם ראשי הממשלה שעבדתי איתם, וגם עם דיין, ואדבר רק על ההולכים מאיתנו – מדובר בדור ייחודי של אנשים גדולים. ומה שהיה טוב הוא המינון בין האגו לבין צורכי המדינה. המדינה תמיד הייתה במקום יותר גבוה. בעיקר אצל שמיר, אבל גם אצל האחרים".

| זה נכון גם לגבי נתניהו, שיש תחושה שבעיניו המדינה זה הוא?

"ראש הממשלה נתון בחקירות, ואני מאמין שהיועץ המשפטי לממשלה יעשה עבודה טובה וישרה. לא בגלל ההפגנות. הוא יבחן רק אם יש ראיות או אין ראיות. אני מתרשם ממנדלבליט שהוא אדם ישר. ראיתי אותו בתפקידיו השונים. גישתו תמיד הייתה גישה ישרה ומקצועית. כפי שאמר יצחק רבין, הכל כפוף למבחן התוצאה. אני מאמין שהוא גם מבין שיש צורך להחליט כמה שיותר מהר".

| ובינתיים מקפיד ראש הממשלה לתקוף את גורמי אכיפת החוק. זה לגיטימי?

"אמנם מותר לבקר את גורמי אכיפת החוק, כולל בית המשפט, הפרקליטות והמשטרה. כבר הנשיא ברק קבע שרשויות אלו עומדות לביקורת ו'כשיושבים לדין, עומדים לדין', כתב ברק. אך מזה ועד להתקפה שעלולה לעשות דה־לגיטימציה, הדרך ארוכה. ודאי שהדברים תקפים פי כמה ממי שעומד בראש מערך הממשל, גם אם הוא נתון בלחץ ובצער. יש לי הערכה רבה אליו, אך בעניין הזה הוא טועה ובגדול. איני יודע למה עוזרת המתקפה הזאת על המשטרה. גם אם יש הדלפות מדי פעם, והמפכ"ל עושה מאמץ למנוע הדלפות, הרי זה לא ישנה דבר בהחלטות של היועמ"ש, שאני מאמין ביושרתו. אם יוחלט לסגור את התיק, יש לנמק זאת בציבור אחרי הרעש של החקירה. ובכל מקרה, ממילא כנראה תהיה עתירה לבג"ץ, אז על אחת כמה וכמה יש לנמק בצורה מפורטת. ובכל מקרה, אסור לעשות את מה שעושה ראש הממשלה, כי צריך לראות את התמונה הרחבה – יחס הציבור לגורמי האכיפה. יש כאלו ששומעים את דבריו ולוקחים אותם כפשוטם. אני אומר זאת דווקא כמי שמכיר ומעריך אותו ומכבד אותו בעקבות היכרות ארוכת שנים. הוא צלצל אליי כשבתי חלתה, ויחד עם רעייתו ביקר אותנו בשבעה על מות בתנו. כשפרשתי מכס השיפוט, שב והתקשר ונפגשנו. אבל אילו הייתה לי שיחה אישית איתו כעת, הייתי אומר לו: אין אדם נתפס על צערו, אבל גם בתקופה של חקירות ולחצים, מי שעומד בראש המערכת צריך לשקול היטב את דבריו".

| כשהיית יועמ"ש כבר הוצאת לנתניהו כרטיס אדום בפרשת עמדי והמתנות, והבהרת מה מותר ומה אסור בנושא קבלתן. האם הפעם יש להגיש כתב אישום?

"הדו"ח שלי מדבר בעד עצמו. אמירה ערכית שלי, על ההליך הנוכחי, יכולה להיאמר במועד הנכון. כרגע זה נמצא בחקירה. אני מבקש להזכיר שבחדרה של הנשיאה מרים נאור התנוסס ומתנוסס שלט מאיר עיניים שעליו כתוב: הדין נגזר מהעובדות. לכן יש לבדוק את העובדות ולאחר שמנדלבליט יחליט, יהיה מקום לדבר".

.

הכתבה המלאה פורסמה בגיליון המודפס. רוצים לקבל את המגזין עד הבית? השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם

.

איור: רועי הרמלין

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook