fbpx

המחנק הציוני // מאת שרה ליבוביץ־דר

0

מסע בתוך מפלגת העבודה המבולבלת והחוששת, כמעט שנה לתוך ניצחונו של אבי גבאי בפריימריז. מה מבטיח היו"ר, מה מתכננים חברי הכנסת, ומה עשוי לקרות לקראת הבחירות הבאות?

.

 

אהוד ברק מצמץ ראשון. במשך שבועות ארוכים ניסה פעיל במפלגת העבודה לתווך בין ברק לעמיר פרץ. שני ראשי המפלגה לשעבר מתעבים זה את זה. ניסיון לפשר ביניהם, כדי ליצור כוח משמעותי במפלגה שיסחוף את הציבור בסקרים ובבחירות, נראה כמו חלום רחוק. הפעיל, אדם למוד קרבות, לא ויתר. הוא נדד הלוך ושוב בין השניים, הסביר את דחיפות המטרה. מפלגת העבודה, או המחנה הציוני, הולכת וקורסת, הוא דחק בהם. הסקרים מנבאים 12–14 מנדטים, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו עם מספר חד־ספרתי. יחד עם המפלגה, תרדו גם אתם מבמת ההיסטוריה, הסביר להם הפעיל בלהט. פעל כמו יועץ זוגי, דיבר על ליבם, ביקש מהם לראות את התכונות הטובות של האחר, הבטיח כי הכל ייעשה בצעדים מדודים. הפציר בהם להניח בצד את האגו ולחשוב על טובת המפלגה, כמו גם על טובתה של המדינה.

בתחילה לא היה על מה לדבר. בסביבתו של פרץ שבו ואמרו שמבחינתם עדיף לפצל את המפלגה ובלבד שלא להתקרב לברק. מקורביו של ברק הודיעו שקשר עתידי בין השניים מופרך, אי אפשר לעבוד עם פרץ. אבל כאמור, הסימנים הראו שדווקא ראש הממשלה לשעבר, ציניקן ידוע, שינה כיוון. ברק העניק בריאיון עיתונאי מחמאה לעמיר פרץ. זה היה האות, הרמז לשינוי מגמה אפשרי ביחסים. אבל פרץ לא השיב במחמאה נגדית. הפָּעיל הבין בצער שעדיין לא בשלו התנאים לאיחוד כוחות כזה, שמבחינתו היה חשוב כדי לחזק את המפלגה המקרטעת.

 

פונה ללב שלכם

כמעט שנה אחרי בחירתו של אבי גבאי ליו"ר העבודה, המפלגה מבעבעת כפי שלא הייתה מאז ההפסד בבחירות 2015. ניסיונות הגישורים והאיחודים של אותו פעיל הם מקצת מיני רבים. רעיונות שונים מרחפים, תרחישים מתבשלים, חלקם אינם כוללים את גבאי ואף קוראים למרד נגדו. אחרים סבורים שגבאי מתאים להיות חלק מההנהגה, אבל לא לתפקיד היו"ר. מהצד השני ישנם תומכיו, שטוענים שצריך לתת לגבאי סיכוי, שעדיין לא אפסה התקווה שהוא יצליח להגדיל את כוחה של המפלגה בציבור ובסקרים, ומשם גם בבחירות עצמן. "אנחנו רק צריכים להתלכד ולא ליצור פילוגים פנימיים כדי להתקדם הלאה", נותן ח"כ יוסי יונה משפט שכמוהו שמענו מיליוני פעמים, מאז ימי רבין־פרס.

מה לא עלה לאחרונה. מהצעה לאיחוד רשמי עם 'התנועה' של ציפי לבני תחת שם חדש. לחלופין, היפרדות מלבני. מיזוג בין המחנה הציוני ליש עתיד. פריימריז פתוחים שיאפשרו למועמדים אטרקטיביים יותר מגבאי להיבחר לראשות המפלגה, וכלה ברשימה מפלגתית חדשה שבראשה יעמוד אהוד ברק ותורכב מאנשי ביטחון נוספים, ופחות פוליטיקאים.

גבאי עצמו מודע לחלק מהתרחישים. לא על כולם שמע. בשיחות פרטיות, בכנסים ובנאומים הוא שב ומבטיח ניצחון. מזכיר כי מעטים האמינו שיזכה בפריימריז. כשם שהצלחתי לנצח את בוז'י הרצוג ואת עמיר פרץ, אצליח לזכות בבחירות הכלליות ולהביס את נתניהו, הוא שב ואומר לאנשים. "אני מדבר בצורה ישירה ופשוטה, אני נוגע באנשים, אני יודע כיצד לקנות לבבות".

בסיור שהתקיים לאחרונה בבית החולים בילינסון, גבאי אכן פנה ללבבות. אבא'לה, גם כשתהיה ראש ממשלה תבוא לבקר אותנו בבית חולים? תהה מטופל בחדר המיון כשנתקל ביו"ר העבודה. גבאי לא היסס ולא גמגם. הוא מיהר ללחוץ את ידו של המטופל והבטיח לו כי גם בעתיד, אחרי שייבחר, יגיע לחדר המיון. הוא מבטיח שיוסיף לסייר בכל רחבי הארץ גם כשייבחר לראש ממשלה, ולא פחות מכך, הוא משוכנע כי אכן יאכלס את התפקיד הזה.

השיחה הקצרה בין המטופל לפוליטיקאי הסתיימה ברוח טובה. רוב המטופלים הביטו בסקרנות במשלחת, שכללה את בכירי בית החולים ואת גבאי המלווה בחברות הכנסת מיכל בירן ולאה פדידה. סביר להניח שרובם לא זיהו את הח"כיות. חלקם גם עדיין לא מזהים את גבאי. "מי זה", תהה זוג מבוגרים. מזוהה או לא, גבאי הפיג לרגע את שעמום ההמתנה בתור. מאחל בריאות טובה לכל המטופלים. מאז שנבחר הוא מסייר בין השאר בבתי חולים בכל הארץ. מבטיח כי כאשר יהיה ראש ממשלה המערכת תשתפר לאין ערוך. נותן הבטחות לבכירי המוסדות בשפה בירוקרטית שהם מבינים ומעריכים.

 

למזער את נזקי ההתבטאויות

אפשר להאמין לגבאי. לעיתים נדירות קיים פער כה גדול בין כוונותיו הטובות של הנבחר, בין רצונו הכן והאמיתי לחולל שינוי לטובה (גם אם לא ברור תמיד מהו אותו שינוי), לבין התסיסה המפלגתית. גם מתנגדי גבאי אומרים שהוא אדם מוכשר, חכם, מרשים ביותר, עובד קשה, לא מוותר. בשנה האחרונה סייר בכל רחבי המדינה, נאם בכ־60 כנסים. חלקם, כמו כנס שנערך לאחרונה בטבריה, משכו מאות סקרנים. אחרים, כמו בנתיבות, היו הרבה פחות צפופים. בחלקם זכה גבאי לאהדה, כך למשל בבאר שבע. ברמת גן נתקל גם ביחס עוין של פעילים מקומיים.

לאחרונה הופחת מספר הכנסים. בסביבת גבאי אומרים שהוא סייר ברוב ערי הפיתוח, אין טעם לבוא שוב כעת למקומות שבהם נאם בפני מאות מצביעי ליכוד. חלק מאנשי המפלגה טוענים שהשפעת הכנסים שולית. שגבאי אומר את הדברים הנכונים, אבל לא מצליח לסחוף המונים. אינו ממוקד ונחרץ דיו. מדבר כמו מנכ"ל טוב, לא כמו מנהיג פוליטי, אומרת פעילת מפלגה ותיקה שהשתתפה בכמה כנסים בכיכובו. "אותי הוא איבד כשדיבר באחד הכנסים על הבירוקרטיה הישראלית המעיקה, על הצורך למלא טפסים מרובים. מנהיג לא מדבר על טפסים".

מילא טפסים, כמה מההתבטאויות של גבאי עוררו זעם רב במפלגה. "השמאל שכח מה זה להיות יהודים" הייתה אמירה שלא נשכחה. גבאי התנצל, ולא כולם התרשמו מההתנצלות. גם האמירות בעניין אי־פינוי יישובים במסגרת הסדר מדיני בשטחים, או כי הוא מעדיף את ירושלים מאוחדת על פני הסכם שלום, או העלאת האפשרות שלפיד ינצח וכיצד ינהג אם כן ("נהיה מספר 2") עוררו כעס. אלה, לצד מהלכים ואמירות נוספים, עשו נזק גדול לגבאי. "שליפות מהמותן שלא נראות טוב", אומר פעיל מפלגה. "ללא בסיס אידיאולוגי מוצק, נתקשה לעלות בסקרים. דיבור ליכודי לא יעבוד אצלנו. האסטרטגיה של משיכת קולות מהימין לא הביאה קולות חדשים, ולעומת זאת קולות מהשמאל נטשו".

"לברק הייתה אג'נדה ביטחונית, לשלי הייתה אג'נדה כלכלית, לעמיר חברתית. העמדות עכשיו לא ברורות", אומר פעיל אחר. "אנחנו לא יודעים מה לצעוק. במקום לדבר על שכר המינימום, על הקצבאות, מתפזרים על פני נושאים שונים. הבייס שלנו, בעיקר מצביעי מפלגה ותיקים, נע סביב עשרה מנדטים. אני לא רואה אותנו מקבלים יותר קולות עם עמדות כמו אלה שגבאי מציג".

זה לא שאתה שקוף, אמר מכר לגבאי לאחרונה, הציבור לא מכיר אותך, על פי הסקרים, מפני שהדעות שלך עמומות, אין לך עמדה ברורה כמעט בשום נושא. פניך מוכרות, דעותיך מתעתעות.

 

"זורע זרעים"

גבאי מקפיד לשדר שוויון נפש. כשהצטרפתי למפלגה אמרו לי שאני קונה חברה בפירוק, אמר לאחרונה לחבר. "יצאתי למסע קשה הרבה יותר ממה שתיארתי לעצמי, ביקרתי במקומות רבים, השקעתי אמוציות, לא רק תוכן. הבעיה שאנשים לא יכולים לתאר לעצמם אותי כפוליטיקאי, אבל גם זה יקרה. הוכחתי בפריימריז שאני מבין משהו. אני לא הפוליטיקאי הרגיל, יש לי תוכניות מסודרות לכל תחומי החיים ואני יכול לייצר תקווה. אני זורע זרעים. בבחירות נקצור את הפירות. בסוף כל זה יתחבר לדבר גדול".

בעבודה, כאמור, לא כולם מתרשמים מהחזון. יש מי שמכנים את המפלגה עדר ללא רועה. אחד הפעילים זועם על יחימוביץ' וסתיו שפיר שתמכו בגבאי בפריימריז. "עכשיו הן שותקות, לא אומרות אף מילה על מה שקורה במפלגה. לעולם לא אסלח להן על מה שעשו". עד כדי כך.

.

הכתבה המלאה פורסמה בגיליון המודפס. רוצים לקבל את המגזין עד הבית? השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם

.

איור: עמרי כהן (omriku)

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook