fbpx

מי הזיז את מחיר הגבינה שלי // כלכלה חברתית // מאת עמית תומר

0

לשרי האוצר והחקלאות אכפת מכם. איך אני יודעת? הם מסרבים להעלות את מחירי החלב שבפיקוח. הם חוששים ממה שתחשבו עליהם אם זה יקרה.

אי שם בחודש מרץ המליצה ועדת המחירים להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב־3.4%. החלטת הוועדה מתקבלת על סמך נוסחה קבועה, שמשקללת את השינויים בסל התשומות – מחיר החלב הגולמי ליצרנים, עלות הדלקים, החשמל ושכר העובדים. כל אלו התייקרו בשנה האחרונה, ייקור שהוביל לשיעור ההעלאה הצפויה במחיר. מתמטיקה פשוטה. אבל משם הדברים התחילו להסתבך: הוועדה העבירה את המלצתה לשרים משה כחלון ואורי אריאל, שחתימתם דרושה כדי שהמחיר יעודכן. במקום זה המהלך נתקע. וההמלצה הלא ממש פופולרית, שהייתה אמורה להיות שקופה לציבור – כי זו מהות עבודת הוועדה – הוסתרה ממנו במשך חודשים. רק לאחר פרסום במהדורת החדשות של 'כאן 11' נזכרו במשרד האוצר לחשוף את פרוטוקול הוועדה, שבדרך כלל עולה לאתר האינטרנט מיד בתום הדיונים.

כמי שפרסמה את הסיפור, ההתנהלות הפתיעה אותי מאוד. אבל חברים בוועדת המחירים, בהווה ובעבר, ששוחחתי איתם לא נפלו מהכיסא. "העבודה של ועדת המחירים היא מקצועית ועצמאית, אבל רק עד לשלב הביצוע – שם השרים נכנסים לתמונה", מספר חבר לשעבר בוועדה. "בעיקרון הם אמורים לאשר את החלטות הוועדה, אלא במקרים חריגים ועם נימוק משכנע. מה שקורה בפועל, כשהחלטה לא מוצאת חן בעיניהם, הם פשוט מתמהמהים עם החתימה ומקווים שבינתיים המחירים יירדו".

לכאורה זה נשמע לטובתנו. במקום לייקר את המוצרים, ממתינים לירידת מחירי התשומות שיורידו את המחיר, ובפעם שלאחריה הכל יתאזן. אלא שלטענת חברי הוועדה, זה יוצר עיוותים. כך למשל מתברר שבקדנציה של יאיר לפיד כשר אוצר הוא סירב להעלות את מחירי המוצרים בפיקוח באופן גורף, כדי לא לפגוע במעמד הביניים. זה הוביל לנזק עקיף לחלשים יותר. "כשהיה צריך לעדכן את מחירי המשפחתונים בשיעור של כשבעה שקלים בחודש, הוא סירב לחתום. נטל מינורי לכל משפחה הפך עבור הגננות ועוזרותיהן, שגם ככה משתכרות שכר מינימום, לקושי משמעותי", מספר חבר בוועדת המחירים באותה תקופה. "מילא שמדובר בלהיות לא הוגן כלפי גופים גדולים, אבל לגזול פרנסה מאנשים מחשש לכותרת שלילית?".

במקרים הטובים זה לטובת הציבור, אך בגרועים זה לטובת בעלי אינטרסים. בימים אלו יושבת על המדוכה הוועדה לקביעת תעריפי הנסיעה במוניות. הם מובילים מהלך שיבטל את הצורך בחתימת השרים על כל שינוי במחיר. בחיוך אומר גורם באוצר: "אנחנו עוזרים לשרים לעזור לעצמם. המספרים יקבעו את המחיר ולא מי שיצעק חזק, לא ארגון נהגי המוניות ולא הציבור".

נשמע פשוט כל כך, שלא ברור למה לא אימצו זאת לתחומים נוספים – ממוצרי החלב והביצים ועד מחירי תרופות מרשם, דלק ועוד. "כדי שזה יקרה, השרים צריכים לוותר על כוח, ואת זה הם לא אוהבים לעשות", מסביר חבר ועדה לשעבר וחושף שיטה שמצאו בתקופתו להתגבר על כך: "כשהשרים לא היו מוכנים לחתום על עדכון עליית מחירים, הפקענו זאת זמנית מסמכותם ואישרנו לבד את העדכון. אחרי שבוע זה חזר לשליטתם, כדי שאם בעדכון שלאחריו תהיה הורדת מחירים – הם יוכלו לקחת על זה קרדיט".

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook