fbpx

חומצה פורייה: חשיבותה של החומצה הפולית לפוריות האישה והגבר

לרוב, מוכרת החומצה הפולית כויטמין החיוני להתפתחותו התקינה של העובר, אך ודאי תופתעו לגלות שהיא חשובה במיוחד גם לפוריות האישה והגבר. כיצד? לפניכם מדריך פורה במיוחד

0

אור גינת

ודאי שמעתם לא מעט על החומצה הפולית – איך היא מסייעת לנשים לפני ובמהלך ההיריון וכמה צריכתה מומלצת עבורן כדי להבטיח התפתחות תקינה של העובר שבדרך, אך מה עוד אתם באמת יודעים על החומצה המדוברת?

חומצה פולית היא ויטמין המשתייך לויטמינים מקבוצת B, המסייעת בתהליכי חלוקת התאים, תחזוקתם ושכפול החומר הגנטי המצוי בהם. מדובר באחד מהויטמינים הנחוצים ביותר לגוף האדם שמלבד לפוריות ולהתפתחותו של העובר – חיוני גם לבריאות הלב והמח. 

עקב חשיבותה הרבה בתקופת ההריון ובפרט בשלביו המוקדמים, בישראל – בדומה למדינות רבות אחרות, נקבעה מדיניות לפיה על נשים הריוניות, וכן על אלו המתכננות אחד, ליטול חומצה פולית כתוסף לצד צריכת מזונות המכילים כמויות גדולות שלה כדוגמת לחם, דגנים ומשקאות שונים וזאת כדי להימנע ממחסור אפשרי בוויטמין זה. מחקרים שנעשו בתחום הראו כי כמחצית מהמומים בילודים שהמערכת העצבית שלהם נפגעה, היו יכולים להימנע אילו נשים היו צורכות חומצה פולית ברמה מספקת במהלך תקופת ההריון.

יחד עם זאת, מעט דובר על חשיבותה עוד טרם תהליך ההריון עצמו ולחומצה הפולית תפקיד מהותי גם בפוריות האישה וכן גם בזו של הגבר, אשר תוצאותיה למעשה באות לידי ביטוי בתהליך ההריון עצמו. 

מקורות החומצה הפולית 

חומצה פולית יכולה להגיע ממקורות טבעיים כמו ירקות, פירות ובשרים או לחלופין ממקורות סינתטיים כתוסף תזונה. קיים הבדל בין שני המקורות הללו ולכל אחד מהם יתרונות וחסרונות משלו. 

מקורותיה הטבעיים מספקים חומר ששמו Folate. מקור זה זמין לגוף כפי שהוא ומכאן יתרונו. חסרונו הוא בכך שעל אף זמינותו, רמת ספיגתו בגוף עשויה להיות קטנה יחסית ועיבוד רב מדי של המזון על ידי אחסון ממושך למשל, עלול אף הוא לפגוע בו ולהפחית את כמותו. 

ספיגתה של החומצה הפולית הסינתטית לעומתו טובה יותר בהרבה במרבית המקרים, בפרט אם היא נצרכת יחד עם ויטמין C שעוזר לכך וכן אחסון אינו פוגע בה. עם זאת, החומר המגיע לגוף אינו זמין עבורו אלא רק לאחר שעבר סינתזה על־ידי אנזים ששמו MTHFR. בעוד שלמעלה מ-10% מהאוכלוסייה הם בעלי שינוי גנטי הגורם לכך ששיעורו של אנזים זה בגופם נמוך מהרגיל, עבורם צריכת החומצה הפולית בצורתה הטבעית היא חיונית ורצוי שימנעו או ימעיטו בצריכתה בצורה הסינתטית. בכל מקרה יש להיוועץ ברופא טרם הצריכה ולבדוק איזו מהן מתאימה יותר.

חומצה פולית ופוריות הגבר והאישה

כיום מוכח כי נשים זקוקות למינונים גבוהים של חומצה פולית כבר לפני ובתחילת ההריון כדי להימנע מפגיעה עצבית אפשרית בעובר, וכי צריכתה בנוסף מעלה את רמת הפוריות ואת סיכויי הכניסה להריון. יחד עם זאת, נתון נוסף המוכר פחות הוא היותה של החומצה הפולית מסייעת רבות גם לפוריות הגבר, שנטילתה על ידו עשויה אף היא למנוע פגיעה בבריאות העובר. ממחקר שבדק את השפעת שיעורה של החומצה הפולית אצל גברים על איכות הזרע בגופם, עלה כי בקרב אלו שצרכו רמות גבוהות שלה, הסיכוי לאי תקינות הזרע שלהם – שעתיד להוביל למומים שונים בעובר, ירד בכ-20%. 

זאת ועוד, לחומצה הפולית תפקיד משמעותי בבניית מערכת העצבים של העובר, תהליך המתרחש בעיקר בחודשי ההריון הראשונים, לעתים אף טרם ידיעתה של האישה על ההריון. תפקיד משמעותי נוסף הוא שמירה על החומר הגנטי בתאים בעת החלוקה. גופם של גברים – וגם זה של הנשים, אשר סובלים ממחסור בחומצה פולית צפוי לייצר שיעור גבוה יותר של תאי זרע וביציות בעלי מספר לא תקין של כרומוזומים. מלבד ירידה בפוריות הגבר, במצב בו ההיריון הינו תוצר של תאים אלו, תיתכן עליה של מומים מולדים כשהבולטים שבהם הם תסמונת דאון ופגיעה בבניית תאי העצב ובתעלת השדרה כדוגמת ספינה ביפידה.

חומצה פולית – מתי לקחת?

ההמלצה כיום לנשים בגיל הפוריות היא ליטול חומצה פולית על בסיס קבוע. כיוון שקיימת אפשרות של תגובות בין תרופתיות או ישנו צורך לעבור בעיקר למקורות טבעיים של הוויטמין – חובה להתייעץ עם רופא טרם נטילת התוסף. במקרה בו אתם מתכננים היריון אפשרי, רצוי שתדאגו מבעוד מועד לצריכה מספקת של חומצה פולית, כ-400 מיקרוגרם ביום. ההמלצה עבור נשים היא להוסיף ולצרוך את החומצה הפולית גם במהלך ההריון כולו, בפרט בשבועות הראשונים בהם מתפתחת תעלת השדרה של העובר.

מקורות אפשריים לקבלת החומצה הפולית הם במזונות רבים העשירים בה – עלים ירוקים למשל, שכן מקור שמה של החומצה – "פולית" במילה הלטינית דומה לזה שממנו הגיעה גם המילה האנגלית לעלווה – עלים ירוקים. החומצה הפולית בתצורתה הטבעית נמצאת לא רק בעלים ירוקים כמו תרד, קייל, חסה, ארוגולה, כרוב ניצנים, חסה ואספרגוס אלא גם בפירות וירקות אחרים כמו אבוקדו, פפאיה, סלק, פירות הדר ובננות, קטניות כגון חומוס, אפונה או שעועית לוביה וגם במקורות אחרים ככבד בקר, ביצים והודו. 

אם כן, לחומצה הפולית תפקיד חשוב בשמירה על בריאות גופינו בכל שלב בחיים. היא שומרת על מערכת הלב והעצבים גם אצל אדם בוגר וחיונית במיוחד בתקופת ההריון ועוד לפניה, הן בשיפור פוריות האישה והן בזו של הגבר. צריכתה ממקורות פוליים טבעיים דורשת לעתים שינוי בהרגלי התזונה ויכולה להגיע גם כתוסף תזונה, בפרט בעת הכנת הגוף להריון וכן במהלכו.

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook