fbpx

השלבים השונים של סכיזופרניה והטיפול בהם

סכיזופרניה היא הפרעה נפשית אשר אחוז אחד מהאוכלוסייה העולמית סובל ממנה. לא מעט חולי סכיזופרניה מתאשפזים בבתי חולים לבריאות הנפש ובישראל, מקרי סכיזופרניה מהווים כ50 אחוז ממקרי אשפוז בבתי החולים לבריאות הנפש. מדובר על מחלה כרונית שאיננה עוברת. כלומר, אדם אשר לוקה בסכיזופרניה לא יצליח להחלים מהמחלה לחלוטין, אלא יאלץ להתמודד עם המחלה לאורך כל חייו. באמצעות טיפול בתרופות שונות האדם יצליח לחיות את חייו בצורה טובה יותר, אך המחלה לא תעלם והוא יידרש ללמוד כיצד לחיות איתה.

0

מהי סכיזופרניה?

אדם אשר חולה בסכיזופרניה סובל למעשה משני קשיים דומיננטיים: ראשית כל, האדם מתמודד עם הקושי הנובע מהמחלה בגופו, דבר אשר יכול לנתק אותו לחלוטין מהמציאות שהוא חי בה ומכל ההוויה שלו. שנית, האדם מתמודד עם התגובה של הסביבה אשר איננה מצליחה לרוב להכיל את התנהגותו הלא ברורה של האדם. לא פעם האדם החולה במחלה זאת דחוי מבחינה חברתית.

מחלת הסכיזופרניה כוללת בה מאפיינים חיוביים ומאפייני שליליים. מאפיינים חיוביים הם מאפיינים אשר מתווספים להתנהגות הרגילה של האדם ואילו המאפיינים השליליים מצביעים על מצב של חוסר כלשהו.

סוגי סכיזופרניה

כיום ניתן למצוא שלושה סוגים של סכיזופרניה:

  • סכיזופרניה קטטונית אשר מתאפיינת בעיקר בתסמינים שליליים כגון: פעילות ללא קשר לסביבה, חוסר תנועה ועוד
  • סכיזופרניה פרנואידית אשר מתאפיינת בתסמינים חיוביים. אדם אשר לוקה בסכיזופרניה זאת יהיה חשדן ועוין כלפי הסביבה שלו
  • סכיזופרניה בלתי מאורגנת שיכולה לכלול גם תסמינים חיוביים וגם שליליים.

ניתן לומר כי אדם אשר סובל מסכיזופרניה יסבול ממחשבות שווא, הזיות, פראנויות, התנהגות לא ברורה, דיבור לא ברור, חזרה על משפטים או על מילים, אפאתיות, גירוי ועוד.

כיצד מאבחנים סכיזופרניה?

הגורמים לסכיזופרניה אינם ידועים בבירור. ישנן קבוצות סיכון אשר יש להן סיכוי גבוה יותר ללקות בסכיזופרניה כגון: אנשים אשר במשפחה שלהם התגלו מקרי סכיזופרניה, נשים בהריון או אחרי לידה, אנשים שנטלו סמים קשים ועוד. בכדי לאבחן סכיזופרניה יש צורך לגשת לפסיכיאטר. האבחון יארך כמה פגישות ולא פעם הפסיכיאטר גם יטול דגימת דם. לאחר האבחון במידה והאדם אובחן כסכיזופרן הוא יקבל טיפול תרופתי מתאים מהפסיכיאטר.

השלבים בסכיזופרניה

השלבים בסכיזופרניה אינם אחידים. לא פעם התסמינים מתפתחים באופן שלילי כאמור, לא פעם התסמינים מתפתחים בצורה חיובית ולא פעם התסמינים מתפתחים בשני הרבדים המדוברים. כך או כך, לעיתים המחלה תתגלה בגיל צעיר ולעיתים רק בגיל בוגר יותר. לעיתים התסמינים יהיו לא מורגשים מדי בהתחלה ולאחר מכן יהפכו להיות דומיננטיים ומורגשים ולעיתים התסמינים לא יהיו הדרגתיים כי אם יבואו לידי ביטוי כבר בהתחלה.

כיצד מטפלים בסכיזופרניה?

סכיזופרניה כאמור היא מחלה כרונית ולכן, תרופות לסכיזופרניה לא ירפאו את האדם הסובל ממנה, אך יסייעו לו להתמודד עם המחלה ולחיות את חייו בצורה נורמלית יותר. חשוב לדעת שבאמצעות התאמת טיפול תרופתי מתאים, ניתן להשתלט על התסמינים של המחלה והאדם החולה במחלה יכול לחיות חיים תקינים. אולם, במידה והאדם איננו מטפל במחלה, הוא יכול להגיע למצב קיצוני של נטייה אובדנית, אגרסיביות ועוד. התרופות בעצם יוצרות לאדם איזון.

לא פעם הפסיכיאטר ינסה כמה מינונים וכמה סוגי תרופות, עד שהוא יגיע לתרופה המתאימה ולמינון המתאים שלה. כיום ישנה בדיקה גנטית אשר קרויה נוירופרמג'ן אשר יכולה לסייע לפסיכיאטר להתאים לאדם טיפול תרופתי התואם ביותר למצבו, לתסמינים הספציפיים של המחלה אצלו ועוד. טיפול בסכיזופרניה הוא דבר חשוב מאוד ועל כן, אין לוותר עליו ויש לגשת לפסיכיאטר המתמחה בתחום מיד כאשר מופיעים תסמינים שיכולים להעיד על סכיזופרניה.

ב MOODY , מרכז לטיפול במשברים והפרעות נפשיות, תוכלו לעבור איבחון אצל אנשי מקצוע ובעקבותיו, טיפול המשלב, טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי פסיכיאטרי וליווי תמיכתי שיקומי בתחומי החיים, הכולל שיקום תעסוקתי, עזרה בדיור והשלמת הלימודים.

 

    LinkedInEmailWhatsAppTwitterFacebook